Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ η ενσωμάτωση διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς



ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην Εφημεριδα των Συντακτών

 http://ecoleft.files.wordpress.com/2011/06/stathakis.jpg

«Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι ιδεολογικό και πολιτικό εγχείρημα που δεν εκπορεύεται από το Μνημόνιο καθώς η δέσμευση για μείωση κατά 150.000 έχει καλυφθεί με τη συνταξιοδότηση 120.000 υπαλλήλων και αναμένεται το 2014 να έχει ξεπεραστεί ο στόχος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Φώτη Παπούλια
«Οι επισκέψεις της τρόικας έχουν μετατραπεί σε επαναλαμβανόμενο θεατρικό δρώμενο» επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Γ. Σταθάκης, προσθέτει ότι «η έξοδος από τον φαύλο κύκλο απαιτεί ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής» και επιμένει ότι «το νέο κούρεμα θα γίνει αναγκαστικά επειδή το χρέος παραμένει μη βιώσιμο».
Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ, αναφερόμενος στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, το χαρακτηρίζει «το βήμα που θα του δώσει την απαιτούμενη δυναμική προκειμένου να αποτελέσει την εναλλακτική πολιτική λύση στις επόμενες εκλογές» και θεωρεί πλεονέκτημα το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενσωματώσει και έχει ενώσει διαφορετικά ρεύματα της Αριστεράς». Προβλέπει ότι η κυβέρνηση «είναι αδύνατο να ολοκληρώσει την τετραετία» και αναφερόμενος στις σχέσεις με τη ΔΗΜΑΡ λέει ότι «ο πολιτικός διάλογος στις συνθήκες αυτές θα ήταν επίπλαστος».

• Η κυβέρνηση προσπαθεί άρον άρον να κλείσει «εκκρεμότητες», κάθε φορά παρακολουθούμε το ίδιο έργο της «κρίσιμης δόσης», πόσο κοντά σε νέα μέτρα βρισκόμαστε;
Οι επισκέψεις της τρόικας έχουν μετατραπεί σε επαναλαμβανόμενο θεατρικό δρώμενο, που προδιαγράφεται ως θεατρικό έργο αξιώσεων αρχαίας τραγωδίας, ενώ πρόκειται για κακόγουστο σκετσάκι επιθεώρησης. Το 80% των μέτρων έχουν αποφασιστεί τον περασμένο Νοέμβριο και είναι τα μέτρα των 11 δισ. που εφαρμόζονται κανονικά. Οι εκκρεμότητες είναι δευτερεύουσες. Ακόμα και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι ιδεολογικό και πολιτικό εγχείρημα που δεν εκπορεύεται από το Μνημόνιο, καθώς η δέσμευση για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έχει καλυφθεί μέχρι σήμερα με τη συνταξιοδότηση 120.000 υπαλλήλων και αναμένεται το 2014 να έχει ξεπεραστεί ο στόχος. Τώρα ότι το Μνημόνιο κινείται στην κινούμενη άμμο της συνεχιζόμενης ύφεσης είναι δεδομένο και η αστοχία των στόχων αυτονόητη. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τον Μάιο του 2014, που θεωρείται ως η πρώτη ημερομηνία «τέλους του Μνημονίου», τότε η ελληνική οικονομία θα είναι αντιμέτωπη με το χρηματοδοτικό κενό των 10 δισ. για το 2014 και το 2015, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 15 δισ., εάν συνυπολογιστούν οι δημοσιονομικές αστοχίες. Συνεπώς το δίλημμα νέο Μνημόνιο ή χαλάρωση της πολιτικής έναντι της Ελλάδας είναι σχεδιασμένο από το σημερινό πρόγραμμα να τεθεί εκ των πραγμάτων.

• Αν όμως το πρόγραμμα δεν «βγαίνει» ποια θα μπορούσε να είναι η συνταγή εξόδου από τον φαύλο κύκλο της μιζέριας;
Η έξοδος από τον φαύλο κύκλο απαιτεί ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Οχι άλλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σταθεροποίηση των δημόσιων εσόδων με αναδιανομή των βαρών, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Προστατευτικοί θεσμοί υπέρ των φτωχών, αναστολή πληρωμής τόκων μέχρι να επανέλθει η οικονομία σε θετικό πρόσημο, αναδιάρθρωση του χρέους, σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων, κινητοποίηση κάθε δυνατού εργαλείου για αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία και εύρεση νέων επενδυτικών πόρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

• Μετά τις γερμανικές εκλογές εκτιμάτε ότι θα έχουμε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και με ποιες συνέπειες;
 Το νέο κούρεμα θα γίνει αναγκαστικά επειδή το χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Η πρώτη δανειακή σύμβαση έχει αναθεωρηθεί ήδη τρεις φορές. Με το PSI, με τη μεταφορά της αποπληρωμής του συνολικού χρέους των 300 δισ. για μετά το 2020 και με τη μείωση των επιτοκίων προκειμένου να μειωθούν τα τοκοχρεολύσια μέχρι το 2020. Εντούτοις το χρέος απαιτεί νέο κούρεμα, κατά 80 δισ. σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο του ΔΝΤ, κατά 40% με πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις.

• Σε δύο μέρες ξεκινά το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς;
Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα των μελών του,ανοιχτό στα διάφορα ρεύματα της ευρύτερης Αριστεράς, από κοινού με την αποσαφήνιση του προγραμματικού λόγου του είναι το βήμα το οποίο θα του δώσει την απαιτούμενη δυναμική προκειμένου να αποτελέσει την εναλλακτική πολιτική λύση στις επόμενες εκλογές που θα βγάλει τη χώρα από το σημερινό τέλμα.

• Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε και πώς θα πείσετε ένα μέρος της κοινωνίας, ενδεχομένως εκλογικά κρίσιμο, που σας αντιμετωπίζει με καχυποψία λόγω της πολυγλωσσίας που διακρίνει το κόμμα σας;
Η πολυγλωσσία ήταν αναπόφευκτη κατά την απότομη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενσωματώσει και έχει ενώσει τόσα διαφορετικά ρεύματα της Αριστεράς αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημά του. Παρέκαμψε ουσιαστικά τις κακοδαιμονίες της Αριστεράς, που για δεκαετίες ήταν οι πολλές και διαδοχικές διασπάσεις, οι ομαδοποιήσεις, εχθρικές μάλιστα μεταξύ τους, και οι πολλαπλές αρχηγίστικες τάσεις. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια αναβιώνει τις καλύτερες ιστορικές στιγμές της Αριστεράς, όταν σχημάτισε μεγάλα, ενωτικά και πλειοψηφικά ρεύματα στην ελληνική κοινωνία. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ενισχύσει τα πλεονεκτήματα της ενότητας διατηρώντας όλο τον πλούτο της διαφορετικότητας των πολιτικών ρευμάτων της και με σαφή πλέον στόχο την κυβερνητική εξουσία. Το τι προτίθεται να κάνει ως κυβέρνηση είναι πλέον το απόλυτο διακύβευμα που πρέπει να είναι και σαφές και εύληπτο στους πολίτες, ικανό να δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα ρήξεων, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

• Πρόωρες εκλογές βλέπετε;
Η τέταρτη κατά σειρά κυβέρνηση που σχηματίζεται εντός των τριών χρόνων του Μνημονίου είναι η πλέον ασταθής από πολιτική άποψη και μάλλον ισχνή από την άποψη της σύνθεσης και των προσώπων. Συνεπώς είναι αδύνατο να επιτύχει αυτό στο οποίο απέτυχαν οι τρεις προηγούμενες, δηλαδή να μακροημερεύσει και να ολοκληρώσει την τετραετία.

• Με ποιους θα συνεργαστείτε, με δεδομένο ότι η πέραν του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αριστερά αποκλείει αυτή την πρόταση συνεργασίας;
Η πρόταση ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ προς το σύνολο των αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων παραμένει η μόνη λογική πρόταση, για να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Οι επόμενες εκλογές θα είναι φυσικά πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες. Η πολιτική ρευστότητα θα συνεχίσει να προκαλεί ανακατατάξεις στις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Στις επόμενες εκλογές θα κριθούν τα κόμματα ανάλογα και με την πολιτική συμμαχιών που προτείνουν.

• Η έξοδος της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να είναι η αρχή ενός διαλόγου μεταξύ των δύο χώρων;
Η ΔΗΜΑΡ προέκυψε ως μια διάσπαση του Συνασπισμού, με ασαφή μάλιστα ακόμα τα ιδεολογικά προτάγματα που το κατέστησαν τόσο αναγκαίο. Ακολούθησε την πολιτική της ένταξης στη μνημονιακή κυβέρνηση, η οποία δημιούργησε ένα πολιτικό ρήγμα σε σχέση με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς. Το πιο σημαντικό είναι το ρήγμα στο θυμικό των πολιτών. Ο πολιτικός διάλογος στις συνθήκες αυτές θα ήταν επίπλαστος. Η προοπτική μιας μεγάλης πολιτικής τομής στο άμεσο μέλλον ανοίγει φυσικά νέους δρόμους, με τους οποίους όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναμετρηθούμε.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου