Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε κάθε μελλοντική προοπτική ενός ευρύτερου μετώπου της αριστεράς

Συνέντευξη του Γιώργου Σταθάκη, υπεύθυνου τομέα ανάπτυξης και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα

 

http://www.e-typos.com/content/stathakis(1).jpg
Πώς αξιολογείτε τις εξελίξεις σε σχέση με την κυβέρνηση, αλλά και την πορεία της;
Νομίζω ότι η τρικομματική κυβέρνηση έφτασε στα όριά της, ειδικά μετά τους χειρισμούς του ίδιου του πρωθυπουργού, αναφορικά με την ΕΡΤ. Το πρόβλημα, όμως, είναι ευρύτερο, αφορά τη βιωσιμότητα της...
πολιτικής του μνημονίου, στο δεύτερο και κρίσιμο εξάμηνο του 2013, το οποίο διαμορφώνει ένα εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο, αναφορικά με τους χειρισμούς που μπορεί να κάνει η μελλοντική κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, και που ουσιαστικά θα επιτείνει τις συνθήκες πολιτικής αστάθειας που δημιουργήθηκαν με τη σημερινή κρίση.
Θα πάμε σε εκλογές ή θα βλέπουμε μια κυβέρνηση που θα σέρνεται στα προβλήματα και τις δυσκολίες, μόνο και μόνο επειδή έτσι επιθυμεί το Βερολίνο και η Ευρώπη;
Θα σέρνεται αυτή η κατάσταση, για όσο διάστημα δεν αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο εφαρμόζεται το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης, το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Από αυτό το γεγονός εκπορεύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση, η χθεσινή κυβέρνηση, και που θα αντιμετωπίσει μια πολύ ασταθής κυβέρνηση, όπως αυτή που θα προκύψει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Πότε βλέπετε εκλογές;
Είναι δύσκολο να το πει κανείς αυτό, καθώς εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Είναι πιθανό, όμως, το φθινόπωρο του 2013 να υπάρξουν εξελίξεις.
Αυτό που συνέβη με τη ΔΗΜΑΡ δημιουργεί γέφυρες για μια μελλοντική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, σε κυβερνητικό επίπεδο;
Νομίζω ότι μετά τις εξελίξεις αυτές, η ΔΗΜΑΡ θα είναι διαφορετική και θα αλλάξει. Υποθέτω ότι θα υπάρξουν πολιτικοί κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Δεν θα είναι η ίδια ΔΗΜΑΡ με αυτήν που συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε κάθε μελλοντική προοπτική ενός ευρύτερου μετώπου της αριστεράς. Δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνει κάποιος προβλέψεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις ανακατατάξεις στους πολιτικούς χώρους, που θα είναι σημαντικές μέχρι τις επόμενες εκλογές. Θα είναι διαφορετικός ο πολιτικός χαρακτήρας μετά τις επόμενες εκλογές, απ’ ό,τι σήμερα.
Όμως, είναι πρώιμο να εκτιμηθεί η κίνηση Κουβέλη ως προϋπόθεση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι πρώιμο αυτή τη στιγμή, βεβαίως.
Εκτιμάτε ότι ο κ. Κουβέλης διαφοροποιείται από το μνημονιακό μπλοκ, χωρίς καμία προσέγγιση με την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ή επιχειρείται μια πιο αυτόνομη πορεία, σε μια λογική ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, με πρωταγωνιστή τον ίδιο;
Και τα δύο σενάρια, αυτή τη στιγμή, είναι εξαιρετικά σύνθετα εγχειρήματα. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο κ. Κουβέλης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση για να χαράξει μια σαφή στρατηγική, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Συνεπώς δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό. Νομίζω ότι θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις στον ευρύτερο χώρο, οπότε είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αυτή τη στιγμή πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές τάσεις στο επόμενο διάστημα, στον κεντρώο ή κεντροαριστερό χώρο των ψηφοφόρων.
Μιλήσατε για το φθινόπωρο του 2013. Βλέπετε νέο πακέτο οικονομικών μέτρων, μετά τις γερμανικές εκλογές ή και νωρίτερα;
Νομίζω ότι συνολικά το μνημόνιο θα τεθεί υπό αναθεώρηση, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι για το 2014 έχει καταγραφεί ένα έλλειμμα της τάξης των 10 δισ. ευρώ, το οποίο δεν καλύπτεται από χρηματοδοτικές πηγές. Το ΔΝΤ έθεσε ευθέως ότι πρέπει να τεθεί αυτό το θέμα. Αυτό λύνεται είτε με κούρεμα και αναστολή πληρωμών μέρους των τόκων ή με ένα νέο μνημόνιο. Αυτό θα δώσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση και θα θέσει τους νέους όρους. Στην περίπτωση αυτή, αν τεθεί δηλαδή νέο μνημόνιο, θα έχουμε μέτρα, πολύ σκληρά μέτρα. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη πιέζεται υπερβολικά. Ενώ η αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι τα καταφέρνει πολύ καλύτερα, η ευρωπαϊκή οικονομία μπαίνει σε ύφεση. Συνεπώς, θα υπάρξουν πολλές πιέσεις, πέρα από το ελληνικό πρόβλημα, πολύ πιο σημαντικές πιέσεις για την ίδια την πολιτική της ΕΕ.
Βλέπετε ότι αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε μια ηπιότερη πολιτική;
Πιθανότατα ναι. Μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση της σκληρής νομισματικής πολιτικής, και των σκληρών πολιτικών λιτότητας.
Είπατε ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Πώς προκύπτει ο αριθμός των 10 δισ. ευρώ;
Σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας το 2014, το 2015 και το 2016, η τριμερής χρηματοδότηση λήγει το Μάιο, ενώ μετά, για το 2015-2016 μένει μόνο η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Το χρηματοδοτικό κενό των 10 δισ. ευρώ για το 2014 προκύπτει από δύο πηγές. Η πρώτη είναι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες για την τριετία είχαν υπολογιστεί στα 5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν θα έρθουν ποτέ. Η δεύτερη πηγή είναι η ιδέα του πλεονάσματος του προϋπολογισμού της τάξης του 3-4% του ΑΕΠ, κάτι που θεωρείται μη εφαρμόσιμο, ειδικά το 2014 και το 2015.
Υπάρχει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 10 δισ. ευρώ μόνο για το 2014. Θεωρείτε, λοιπόν, ότι αυτό θα καλυφθεί με κούρεμα ή με νέα μέτρα;
Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το ποια θα είναι η κατάσταση το φθινόπωρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους.
Ακούγεται ότι το ΔΝΤ, μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων και της πολιτικής αστάθειας μπορεί να αποχωρήσει. Το θεωρείτε πιθανό;
Το ΔΝΤ περνάει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία στις σχέσεις του με το Βερολίνο. Αυτό έχει γίνει εξόφθαλμο. Ο Σόιμπλε είπε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε τα προγράμματα σταθεροποίησης χωρίς το ΔΝΤ, στην Ευρώπη. Η σχέση περνάει μια δοκιμασία, για λόγους προφανείς. Το ΔΝΤ ασκεί, εμμέσως, κριτική για την αναποτελεσματικότητα των σταθεροποιητικών προγραμμάτων και ζητάει μια σχετική χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη. Αυτή η σχέση, δεν ξέρουμε που θα καταλήξει. Μπορεί να είναι ρητορικές οι συγκρούσεις σε αυτή τη φάση, έτσι φαίνεται τουλάχιστον. Μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Βλέπετε να αμφισβητείται και η ίδια η πορεία του ευρώ στην Ευρωζώνη;
Καθόλου. Δεν νομίζω ότι θα κινδυνεύσει το ευρώ. Θα δοκιμαστεί, όμως, από την ισχυροποίηση του δολαρίου, αναπόφευκτα, επειδή η αμερικανική οικονομία πάει καλά, από τα μέτρα που πήρε ο Μπερνάκε και από τη ροή χρημάτων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, που θα είναι το κυρίαρχο μοτίβο, το επόμενο εξάμηνο.
Είπατε ότι δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για τις αποκρατικοποιήσεις. Πού θα βρεθούν τα λεφτά που χάθηκαν από τη ΔΕΠΑ και τι συμβαίνει με τον ΟΠΑΠ;
Κανείς δεν έχει μια πλήρη εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις, σε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Υπάρχει ένα πέπλο αδιαφάνειας, όσον αφορά τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Συνεπώς, είναι δύσκολο να δώσουμε μια έγκυρη απάντηση στο γιατί και οι δύο αυτές αποκρατικοποιήσεις που διαφημίστηκαν τόσο πολύ, τελικά σκάλωσαν.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που έχει μια τέτοια στάση, απέναντι σε μια πολιτική λιτότητας, δεν καταθέτει πρόταση μομφής; Επενδύει σε διαλυτικά φαινόμενα;
Νομίζω ότι ορθά αποφύγαμε να κάνουμε μομφή, την περασμένη εβδομάδα. Η πολιτική κρίση στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης έπρεπε να εκδηλωθεί. Η μομφή δεν θα βοηθούσε να αποτυπωθούν με τον τρόπο αυτό, το πολιτικό διακύβευμα και οι εντάσεις στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Αν θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον τη μομφή, αυτό θα γίνει όταν είναι συμβατό με το κοινό αίσθημα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία για να μπορεί να κυβερνήσει.
Εκτιμάτε ότι δεν είναι συμβατή, σήμερα, με το κοινό αίσθημα;
Εκτιμούμε ότι από τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου ο πολιτικός συσχετισμός είναι διαφορετικός, και συνεπώς ορθά έχουμε θέσει θέμα εκλογών. Στην ίδια τη σύνθεσή της, η τρικομματική κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία, οπότε και η χρησιμοποίηση του μέσου της μομφής δεν θα ήταν το καταλληλότερο, σε αυτή τη φάση.
Ασκείται κριτική ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική της λιτότητας, όμως στην ουσία δεν διαμορφώνει μια εναλλακτική. Λέγεται ότι ακόμα και οι προτάσεις που καταθέσατε ενάντια στη φτώχεια ήταν μια παραλλαγή του «λεφτά υπάρχουν». Πώς απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η πολιτική που ασκείται τώρα στην Ελλάδα είναι μονόδρομος;
Απαντάμε με τη σαφή διατύπωση που έχουμε κάνει για τον εναλλακτικό δρόμο σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας. Στον αντίποδα του μνημονίου έχουμε συγκεκριμένα μέτρα του τι θα κάναμε εμείς, αντίθετα από αυτά που γίνονται σήμερα. Έχουμε πει ότι δεν θα περικόψουμε περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες, και αυτό θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά στην οικονομία. Έχουμε πει ότι θα σταθεροποιήσουμε τα φορολογικά έσοδα, αναδιανέμοντας τα φορολογικά βάρη από τα φτωχότερα στα πιο ευκατάστατα στρώματα. Έχουμε πει ότι θα σταθεροποιήσουμε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, επαναφέροντας τις συλλογικές συμβάσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Έχουμε αναφέρει όλο το σύστημα ιδεών που έχουμε για μια σταδιακή παραγωγική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, η οποία θα προκαλέσει ανάπτυξη. Άρα, υπάρχει ένα φάσμα πολιτικών που κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάνει η σημερινή πολιτική του μνημονίου. Αυτό είναι ουσιαστικά εκείνο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την αποπληρωμή του δανείου, έχουμε θέσει το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης και της μετατροπής της δανειακής σύμβασης σε ένα βιώσιμο σχήμα, αναφορικά με την ικανότητα και τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αποπληρώσει το χρέος. Αυτό σημαίνει αναδιάρθρωση. Έχουν γίνει ήδη 3 αναδιαρθρώσεις με τα μνημόνια. Όλοι συζητούν, πλέον, για την τέταρτη αναδιάρθρωση. Όλοι όσοι έχουν γνώση των στοιχείων μιλούν για μια ριζική αναδιάρθρωση του χρέους, με σημαντικό κούρεμα και αναστολή πληρωμών μέρους των τόκων, μέχρι να επανέλθει η οικονομία σε ανάπτυξη.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πότε θα έχουμε ανάπτυξη και σε ποια επίπεδα;
Αυτό είναι μια πολύ σύνθετη άσκηση για έναν οικονομολόγο. Η κεντρική και πρωταρχική ιδέα παραμένει. Πρέπει να σταματήσει η περαιτέρω μείωση και πτώση της εθνικής οικονομίας. Κατακτώντας αυτό, νομίζω ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες και διαφορετικές δυνατότητες, για να μιλήσει κανείς για σοβαρή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ξανά την ΕΡΤ με 2,5 χιλιάδες εργαζόμενους;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τηλεοπτικό φορέα οι οποίες θα διατηρήσουν την ΕΡΤ ως έναν σημαντικό και αξιοπρεπή φορέα, όπως αντιστοιχεί σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Υπενθυμίζω ότι η ΕΡΤ είναι 25η στις 27 χώρες της ΕΕ, αναφορικά με το ύψος του προϋπολογισμού της, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η Γερμανία και η Αγγλία δαπανούν τριπλάσια χρήματα σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Είναι ιδεολογικό και πολιτικό δυστυχώς.
Δεν είπατε, όμως, αν θα κρατήσετε 2,5 χιλιάδες εργαζόμενους.
Το υπονόησα ευθέως. Η ΕΡΤ δεν παίρνει πολλά λεφτά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, για μια ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ένα ποιοτικό πρόγραμμα. Δεν είναι θέμα ανθρώπινου δυναμικού ούτε αριθμό απασχολουμένων.
 http://thehellenicmail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου