Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ο ελληνικός λαός σας θεωρεί Επίτροπο ανεργίας και κοινωνικών αποκλεισμού και όχι απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων.”

Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και συντονιστή της Ε.Ε.Κ.Ε του Υπ. Εργασίας, Δ. Στρατούλη, στην διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων στη Βουλή μετά την ομιλία του ευρωπαίου επιτρόπου αρμοδίου για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις κυρίου Αντόρ για «την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».


 http://www.stratoulis.gr/wp-content/uploads/2012/07/stratoulis.jpg



Κύριε Επίτροπε


Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η τρόικα, με την ανθρωποκτόνο επιμονή τους να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα κατεδαφιστικά για τα λαϊκά εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας μνημόνια, έχουν εδραιώσει τη χώρα μας πανευρωπαϊκά στην εξευτελιστική πρώτη θέση σε ποσοστά ανεργίας.
Και επειδή στην τρόικα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, κύριε Επίτροπε, ο λαός σας βλέπει όχι ως επίτροπο απασχόλησης και κοινωνικών πολιτικών αλλά ως επίτροπο ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Τα ποσοστά ανεργίας που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, 27,2%, δηλαδή τριπλάσια από το 2009, αποδεικνύουν ότι η εικόνα βελτίωσης της κατάστασης της οικονομίας της χώρας μας, που θέλει να δώσει η κυβέρνηση, η τρόικα, αλλά και εσείς με την ομιλία σας, δεν έχει καμία σχέση με την οδυνηρή πραγματικότητα της φτώχειας, της ανεργίας και της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνει ο λαός μας, και κυρίως η νεολαία, που λόγω των πρωτοφανών ποσοστών ανεργίας οδηγούνται σε κοινωνική γενοκτονία.
Αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας «δεν έπεσαν από τον ουρανό» γιατί έριξε τους κεραυνούς του ο Θεός των αρχαίων Ελλήνων, ο Δίας,  αλλά είναι το αποτέλεσμα πολιτικών ύφεσης και λιτότητας, τις οποίες συνεχίζει και η σημερινή δικομματική κυβέρνηση.
Η ανεργία αυξάνει, επειδή τα τρία τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις και η τρόικα μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνουν την φορολογία και κυρίως την έμμεση και συρρικνώνουν τις δημόσιες επενδύσεις, οδηγώντας την οικονομία σε βαθειά ύφεση και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο.
Το ίδιο συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη όπου η ανεργία συνεχώς αυξάνει λόγω των πολιτικών της αιώνιας λιτότητας που αυτή εφαρμόζει σε βάρος των λαών της Ευρώπης και κυρίως σε βάρος των χωρών που έχει εντάξει σε καταστροφικά μνημόνια, προς όφελος πάντα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των τραπεζών.
Σύμφωνα με τη λογική των Μνημονίων, η ανεργία θα αρχίσει να απορροφάται μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας, που θα προκύψει μέσω της ανάπτυξης που θα προέλθει από ιδιωτικές επενδύσεις, εγχώριων και πολυεθνικών επιχειρήσεων, όταν από αυτές θα θεωρηθεί επαρκής η μείωση του κόστους εργασίας για τα προσδοκώμενα κέρδη τους. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια άλλες επενδύσεις πέραν της εκχώρησης δημοσίων επιχειρήσεων, επενδύσεων και ακινήτων που όχι μόνο δεν προσθέτουν στο παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας αλλά οδηγούν στην συρρίκνωσή του, μαζί με τις βέβαιες μειώσεις προσωπικού.
Η καταπολέμηση της ανεργίας προϋποθέτει κατά πρώτον την ανάσχεση της πρωτοφανούς ανοδικής πορείας της από το 2009 μέχρι σήμερα και κατά δεύτερο την αντιμετώπισή της. Η ανάσχεση της ανοδικής πορείας της ανεργίας θα επέλθει μόνο μετά την ακύρωση των μνημονίων και την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, ενώ η βαθμιαία αντιμετώπισή της θα ξεκινήσει με την εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα επαναφέρει την οικονομία σε μακρόχρονα  διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Αναπτυξιακές κατευθύνσεις μίας άλλης πολιτικής που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να βοηθήσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι:
  • Άμεση τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης των λαϊκών τάξεων (αύξηση κατώτατου μισθού, αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενίσχυση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης σε βάρος της ελαστικής και προσωρινής, ανακούφιση υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών, κατάργηση έκτακτων και αντισυνταγματικών και άδικων φόρων, βελτίωση της εισοδηματικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων και ενίσχυση φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας κ.ά.)
  • Δραστική αύξηση των δημοσίων και κοινωνικών επενδύσεων για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών (επενδύσεις στην κοινωνική φροντίδα, την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, τις αστικές αναπλάσεις, τον πολιτισμό και μαζικό αθλητισμό), αλλά και για την προώθηση του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης (επενδύσεις σε τομείς/κλάδους/παραγωγικά συμπλέγματα συγκριτικού πλεονεκτήματος με μεγάλο αναπτυξιακό αποτέλεσμα) και τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
  • Αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού αλλά και ειδικών χρηματοδοτικών θεσμών και εργαλείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση τραπεζών, νέες δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού κλπ), αλλά και τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και επεξεργασμένων κλαδικών πολιτικών. Καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα από δημόσιους,  κοινοτικούς και τραπεζικούς πόρους επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, ώστε η χρηματοδότησή τους να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
  • Αύξηση των διατιθέμενων δημοσίων και κοινοτικών πόρων για δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και διασφάλιση της συνέργειας και συμπληρωματικότητας σε αυτή την κατεύθυνση του ΕΣΠΑ και όλων των τομεακών και περιφερειακών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων με κύριο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης.
  • ·         Μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών
Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε ότι οι άνεργοι/ες, μέχρι να βρουν δουλειές,  πρέπει πρώτα από όλα στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης να επιβιώσουν.
Χρειάζεται επείγοντως να παρθούν ειδικά μέτρα για την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων, ώστε να διασφαλίζεται σε αυτούς, μέχρι να βρουν εργασία, και στις οικογένειές τους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, όσον αφορά το ύψος και τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, την επιδότηση ενοικίου κατοικίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Τα μνημόνια της λιτότητας και της ύφεσης πρέπει να ανατραπούν το γρηγορότερο δυνατό με τους αγώνες και την ψήφο του λαού μας, πριν μετατρέψουν την παραγωγική βάση της χώρας και την απασχόληση σε οικονομικούς και κοινωνικούς ερειπιώνες.
 Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ακυρώσει τα μνημόνια, θα επιδιώξει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και θα προωθήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανόρθωσης, που θα έχει ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Προτεραιότητα και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσουμε τη μνημονιακή καταστροφή. Να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με εργασία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη και ν’ ανοίξουμε το δρόμο για μία δικαιότερη  κοινωνία, στην οποία όλοι και όλες θα έχουν πλήρη, σταθερή, ποιοτική, ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία.

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
Δημήτρης Στρατούλης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας
Αθήνα 25-6-2013

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου