Το παρόν άρθρο δεν είναι μόνο ενημερωτικό μα και προειδοποιητικό για ορισμένα λαμόγια και απατεώνες του διαδικτύου οι οποίοι εκμεταλλεύονται την φαινομενική ανωνυμία του web και χρησιμοποιούν άλλες δικτυακές ταυτότητες οι οποίες ταυτοποιούν άλλους ανθρώπους, με σκοπό την δυσφήμηση τους. Επειδή έχει συμβεί και σ’ εμάς και έχουμε ενημερωθεί σχετικά, δεν απειλούμε, ούτε προειδοποιούμε, μα υποσχόμαστε πως όσο και αν είναι ενάντια στην ιδεολογία μας, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο δικαίωμα, καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος αν μη τι άλλο να κερδίσουμε εύκολα κάποια χρήματα (τα οποία στη συνέχεια θα διαθέσουμε σε καποιο/α πρότζεκτ ελεύθερου κώδικα). Έχουμε εντοπίσει όλες τις περιπτώσεις όπου έχουν χρησιμοποιήσει mail και nick-names ανθρώπων της συλλογικότητας του osarena και ήδη όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στα χέρια του νομικού συμβούλου με σκοπό να πάρουν τον δρόμο τους προς την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και την επονομαζόμενη δικαιοσύνη.
Φυσικά και ιδεολογικά δεν πιστεύουμε σε τίποτα από τα παραπάνω, όμως είναι ένας από τους ελάχιστους τρόπους που έχουμε ώστε να πάρει διαστάσεις το θέμα και να αμυνθούμε. Φυσικά και υπαρχουν και άλλοι τρόποι τους οποίους στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε, μα δεν υπάρχει κανείς λόγος να αναφέρουμε την παρούσα στιγμη. Και θα το επαναλάβω, μήπως δεν έγινε αντιληπτό:
Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση, μα είναι υπόσχεση…
Τι είναι το Cyberbullying:
Με τον όρο Cyberbullying εννοούμε, πιο συγκεκριμένα, την ηλεκτρονική παρενόχληση. Πρόκειται ουσιαστικά για τις προσπάθειες που γίνονται από μεμονωμένα άτομα ή και ομάδες ανθρώπων να βλάψουν άλλους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της πληροφορικής και τα ηλεκτρονικά μέσα που αυτή παρέχει. Πρόκειται λοιπόν για εσκεμμένη επιθετική συμπεριφορά, της οποίας στόχος δεν είναι απαραιτήτως συγκεκριμένα πρόσωπα – συχνά πρόκειται για εντελώς άγνωστα στο δράστη πρόσωπα.
Το Cyberbullying χρησιμοποιεί τόσο τα κινητά τηλέφωνα, όσο και το διαδίκτυο για την ανάρτηση υλικού με παρενοχλητικό περιεχόμενο (απειλητικό ή προσβλητικό). Η παρενόχληση μπορεί να είναι απειλές οι οποίες επαναλαμβάνονται, μειωτικοί χαρακτηρισμοί, σεξουαλικά σχόλια, και πραγματοποιείται με την επίμονη αποστολή μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του θύματος. Πέρα από την παρενόχληση, συχνά το Cyberbullying συνδέεται με την αποστολή στο θύμα ψευδών φημών που το αφορούν. Πολλές φορές οι φήμες αυτές κοινοποιούνται επίσης, με απώτερο στόχο να βλάψουν την υπόληψη αλλά και τις σχέσεις του θύματος επιφέροντας αντιπάθεια προς αυτό από το περιβάλλον του. Αυτό γίνεται για παράδειγμα με την ανάρτηση συζητήσεων ή δυσφημιστικών ανακοινώσεων με θέμα το θύμα σε φόρουμ του διαδικτύου. Συνήθης τακτική εξάλλου είναι η ανάρτηση υλικού όπως φωτογραφίες ή βίντεο σε ιστοσελίδες κοινής χρήσης, όπως είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου το προσβλητικό αυτό υλικό θα το δουν και άλλα πρόσωπα, με αποτέλεσμα την προσβολή του θύματος. Δεν είναι σπάνιο επίσης να αποκαλύπτονται προσωπικές πληροφορίες που αφορούν το θύμα και δεν θα έπρεπε να κοινοποιούνται σε ιστοσελίδες π.χ. κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το όνομα και η διεύθυνση κατοικίας ή εργασίας του θύματος.Δεν λείπουν εξάλλου και οι περιπτώσεις της πλαστοπροσωπίας, κατά τις οποίες δημιουργούνται ψεύτικοι λογαριασμοί στο διαδίκτυο ή και ιστοσελίδες με στόχο την ανάρτηση υλικού με προσβλητικό ή δυσφημιστικό περιεχόμενο για το θύμα. Αυτό γίνεται με στόχο να διαφυλαχτεί η ανωνυμία του δράστη και να αποφευχθεί ο εντοπισμός και η τιμωρία του.
Κατά την κλοπή ταυτότητας, πάλι, χρησιμοποιούνται από τους δράστες το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης του θύματος για την είσοδο σε υπηρεσίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, με στόχο π.χ. την οικονομική εξαπάτηση. Είναι συνήθης η κλοπή ταυτότητας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, για να επιτευχθεί η πρόσβαση στο φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον του θύματος με στόχο το διασυρμό ή την απειλή του.
Το Cyberbullying πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όταν συμβαίνει, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες ή και επικίνδυνες καταστάσεις, ειδικά αν απευθύνεται σε παιδιά ή εφήβους, όπου μπορεί να έχει ψυχολογικές ή κοινωνικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό συνιστάται η ενημέρωση των νέων για την ηλεκτρονική παρενόχληση. Η ενοχλητική αυτή συμπεριφορά μπορεί να αντιμετωπιστεί εφόσον αναφερθεί στον πάροχο της ιντερνετικής σύνδεσης ή την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Τι είναι Πλαστοπροσωπία:
Ως ορισμός της πλαστοπροσωπίας είναι το να υποδύεται κανείς κάποιον άλλο έχοντας σκοπό την εξαπάτηση.
Και εξετάζοντας το δικτυακά:
Ως πλαστοπροσωπία σε επίπεδο υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, εννοούμε την κατασκευή ψεύτικου προφίλ με σκοπό την προσποίηση κάποιου προσώπου στα πλαίσια μίας δικτυακής κοινότητας.Η πλαστοπροσωπία αν και πήρε διαστάσεις με το διαδίκτυο, είναι πολύ παλιό φαινόμενο και έχει παρατηρηθεί σε αναρίθμητους χώρους, αν και τα πιο πολλά γνωστά γεγονότα αποδίδονται στον αθλητικό κυρίως χώρο.
Αν και αρκετοί άνθρωποι δεν μπορουν να το αντιληφθούν, ίσως και κάποιες νεότερες γενιές να μην το γνωρίσουν ποτέ, εν’ τούτοις η πλαστοπροσωπία έχει να κάνει άμεσα και με την Ιδιωτικότητα. Ανόητοι και ηλίθιοι εκμεταλλευτές ανθρωπίνων αξιών, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook, είχαν το θράσος να δηλώσουν πως:
η ιδιωτικότητα δεν είναι πλέον κοινωνική νόρμα.Όπως βλέπετε λοιπόν, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δηλωμένος φασίστας προκειμένου να έχει ορισμένες απόψεις. Ο ίδιος ο καπιταλισμός και η νοοτροπία του κέρδους είναι από την ρίζα τους φασίζουσας νοοτροπίας και τακτικής.
Και εδώ έρχεται ένα μεγάλο μπέρδεμα, τ’ οποίο (φυσικά) πρωτίστως το εκμεταλλεύτηκαν οι πολυεθνικές του διαδικτύου με πρόσχημα να “προστατέψουν”τους χρήστες, ενώ στην πράξη το ζητούμενο ήταν το επώνυμο ηλεκτρονικό φακέλωμα και οι μόνοι ωφελημένοι από αυτό είναι αυτοί που αποκαλούνται “επώνυμοι”:
Τον Ιούνιο του 2008, το Twitter παρουσίασε ένα μηχανισμό επαλήθευσης, για επώνυμους κυρίως χρήστες, σύμφωνα με τον οποίο κάθε γνήσιο προφίλ φέρει ένα ειδικό σήμα , το οποίο πιστοποιεί ότι ο λογαριασμός ανήκει πράγματι στο πρόσωπο το οποίο εκπροσωπεί.
Την τακτική αυτή ακολούθησε και η Google-Plus, σε μια προσπάθεια περιορισμού των πλαστών λογαριασμών και πάλι όμως σε επίπεδο δημοσίων προσώπων ή μεγάλων οργανισμών. Όπως ανακοινώνει επίσημα το Twitter, στην σελίδα παρουσίασης της εν λόγω υπηρεσίας, κατά την δοκιμαστική προσπάθεια επέκτασης του μηχανισμού σε ένα ευρύτερο κοινό προέκυψαν δυσκολίες οι οποίες προς το παρόν είναι αδύνατο να ξεπεραστούν, έτσι το «σήμα γνησιότητας» εξακολουθεί να διατίθεται σε ένα στενό κύκλο χρηστών.
Συνήθεις τακτικές πλαστοπροσωπίας:
Κλωνοποίηση προφίλ, μεταφορά υπάρχοντος προφίλ σε άλλες υπηρεσίες κ.λ.π.Ας το δούμε πιο συγκεκριμένα:
Πειρατεία προφίλ:
πρόκειται για μία μορφή επίθεσης κατά την οποία, ο επιτιθέμενος χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, αποκτά τον πλήρη έλεγχο του προφίλ ενός χρήστη.
Κλοπή ταυτότητας:
Πρόκειται για μία μορφή εξαπάτησης, κατά την οποία ο επιτιθέμενος συλλέγει πληροφορίες γύρω από ένα πρόσωπο, με σκοπό την πλαστοπροσωπία και την χρήση των στοιχείων του «προσώπου – στόχου», προς οικονομικό ή άλλης μορφής προσωπικό όφελος. Είναι γεγονός ότι ένα πλήρες προφίλ (ειδικά στην περίπτωση του Facebook) δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε, να αντλήσει μεγάλη ποσότητα πληροφοριών για το άτομο το οποίο τον ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα για την πραγματοποίηση διάφορων μορφών εξαπάτησης με στόχο, την οικονομική ή κοινωνική υπόσταση του θύματος, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται ακόμα και για την κάλυψη εγκληματικών ενεργειών.
Χρήση δημοσίων στοιχείων:
Η περίπτωση μας και αυτό που αφορά κάθε άνθρωπο που αρθρογραφεί δημόσια, δίνοντας και κάποιο mail επικοινωνίας.
Ο κάθε κακόβουλος χρησιμοποιει το nick και το mail του αρθρογράφου, προκειμένου να κάνει αναρτήσεις/σχολιασμούς σε άλλες ιστοσελίδες/blogs οι οποίες σπιλώνουν τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
Βέβαια το θέμα δεν σταματά μόνο εδώ, μα έχουμε και περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα social media, με προεξέχον το Facebook, όπου γίνεται πλαστοπροσωπία ιστοσελίδων, δίνοντας έτσι ένα εντελώς πλασματικό και κατά κανόνα δυσφημιστικό προφίλ προς τα έξω. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και ένα κάποιο επίπεδο νοημοσύνης να μην έχει συναντήσει τέτοιες περιπτώσεις.
Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας για πολλούς και διάφορους σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση το νομοθετικό δίκαιο της κάθε χώρας μα και της ευρωπαϊκής ένωσης έχει κατασταλτικούς μηχανισμούς και ρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ισχυρές ποινές σε όποιον πλαστοπροσωπεί και απειλεί.
Υπάρχουν επίσης μηχανισμοί τέτοιοι, όπου ακόμα και πίσω από proxy και άλλες τεχνικές ανωνυμίας να δρα κάποιος κακόβουλος που χρησιμοποιεί άλλες ταυτότητες. Άπειρα τα παραδείγματα όπου έχουν αποκαλυφθεί τέτοιες περιπτώσεις, ίσως αυτό που να έχετε διαβάσει οι περισσότεροι να είναι η περίπτωση του βρετανού συγγραφέα Ρ. Τζ. Έλορι, ο οποίος με πολλαπλά ψευδώνυμα «έθαβε» συναδέλφους του στο Διαδίκτυο.
Εν κατακλείδι:
όπως ειπαμε το θέμα άπτεται της “δικαιοσύνης” σε παγκόσμια κλίμακα. Από την άλλη υπάρχουν και οι άλλες “ποινές” που δεν έχουν να κάνουν με αίθουσες δικαστηρίων και άλλα τέτοια που σε κάθε περίπτωση είναι καθαρά θέμα ηθικής αποκατάστασης, ακόμα και αν εμπεριέχουν βια.Έτσι λοιπόν, συμβουλεύομε όλους αυτούς που έχουν χρησιμοποιήσει mail και τα nick-names μας να αναλάβουν και τις ευθύνες των πράξεών τους. Και φυσικά όλους αυτούς που ονειρεύονται πως μετά την εθελουσία έξοδό μας από τα social media πως θα εκμεταλλευτούν (αρνητικά) το όνομα και την δημοφιλία του osarena, δημιουργώντας ψεύτικες ιστοσελιδες με τ’ όνομα της συλλογικότητας μας να είναι απολύτως βέβαιοι πως θα τους κυνηγήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο.
Για
τους ορισμούς στο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από pdf του Δ.
Βαλσαμάρα και άλλες διάσπαρτες σελίδες ελληνόφωνες και ξενόγλωσσες.
Είναι πάντως ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό πως στο ελληνόφωνο διαδικτυο δεν
υπάρχουν επαρκή και επακριβή στοιχεία για όλα αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου