Χρυσάφι πληρώνουν το νερό οι κάτοικοι στον οικισμό Πανόραμα (πρώην οικισμός Τιτάν), ο οποίος ανήκει στον καλλικρατικό Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας.
Ο οικισμός, που είναι ενταγμένος στο σχέδιο πόλης, παραμένει χωρίς δημοτικό νερό εδώ και 44 χρόνια. Απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος.
Ο Δήμος Μάνδρας δεν φρόντισε να γίνει εγκαίρως η επέκταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης με αποτέλεσμα οι οικιστές ακόμη και σήμερα να αγοράζουν νερό από ιδιώτες υδρομεταφορείς με κόστος έως και 5 φορές περισσότερο από την τρέχουσα τιμή που πληρώνουν όσοι κάτοικοι του εν λόγω δήμου είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο ύδρευσης.
Οι ιδιώτες με τις υδροφόρες κάνουν χρυσές δουλειές εδώ και χρόνια, χρεώνοντας χωρίς απόδειξη 4,5-5 ευρώ το κυβικό μέτρο. Την ίδια στιγμή όλοι οι υπόλοιποι δημότες πληρώνουν 0,83 ευρώ το μέτρο. Φέτος ζητήθηκε μάλιστα από τους κατοίκους να πληρώσουν και 13% ΦΠΑ επί της εξωφρενικής τιμής για να λάβουν απόδειξη.
«Ξοδεύω 45 ευρώ τον μήνα»
«Τον χειμώνα ξοδεύω 45 ευρώ τον μήνα και το καλοκαίρι περίπου 200. Είχαμε αδρανήσει τόσα χρόνια, αλλά η οικονομική κρίση μάς γονάτισε.
Κάθε 4 χρόνια ξεδιψάμε από υποσχέσεις υποψηφίων δημάρχων» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Μαίρη Καρρά, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των 500 κατοίκων του οικισμού.
Στον οικισμό υπάρχουν 250 οικογένειες που πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη Α” Ζώνης (αφού εκεί τους έχει εντάξει ο δήμος) χωρίς να έχουν καν νερό. Εν όψει των δημοτικών εκλογών ξεκίνησαν οι καθιερωμένες προεκλογικές υποσχέσεις δημάρχου και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου για κατασκευή έργου υδροδότησης.
Για εμπαιγμό κάνουν λόγο οι κάτοικοι, που ζητούν από τον Δήμο Μάνδρας, μέχρι να πραγματοποιηθεί το έργο, να αναλάβει την προμήθεια νερού με δικές του ή μισθωμένες υδροφόρες στα σπίτια του οικισμού και σε τιμή αντίστοιχη με εκείνη που πληρώνουν οι υπόλοιποι δημότες.
Συγκέντρωσαν 228 υπογραφές, τις κατέθεσαν στις 14 Ιανουαρίου 2014 στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας να εξεταστεί το ζήτημα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Επικαλούνται το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ (η αξίωση για νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα) αλλά και τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. Δήμου Μάνδρας. Το θέμα παραπέμφθηκε μέχρι νεωτέρας στις καλένδες και οι κάτοικοι καταθέτουν σήμερα εξώδικο.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου