Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Η δυστυχία τού να είσαι νέος στο Νότο. Της Αγγελικής Σπανού.

 Η δυστυχία τού να είσαι νέος στο Νότο



Με την κρίση, η έτσι κι αλλιώς τραυματισμένη έννοια της διαγενεακής δικαιοσύνης δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα. Η ανεργία είναι εφιαλτική στις ηλικίες 18-25 και παραμένει φοβερή την επόμενη δεκαετία. Αλλά για τους νέους του Νότου η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, περνούν πολύ πιο άσχημα από τους Βόρειους συνομηλίκους τους και οπωσδήποτε χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες τους.


Τις οδυνηρές αυτές διαπιστώσεις υπενθυμίζει μια έκθεση της Κομισιόν που αναφέρεται στις μεγάλες διαφορές ως προς τις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ των χωρών της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση των κενών θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. το δεύτερο τρίμηνο του 2013 καταγράφει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας σε τέσσερις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) και επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στις χώρες αυτές τα νεαρά άτομα καλύπτουν, ως επί το πλείστον, θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων, και μάλιστα σε τομείς υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από εποχική ζήτηση.

Όλο και πιο χαμηλά ο πήχης
H Κομισιόν υπογραμμίζει την αντίθεση ανάμεσα στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στις χώρες αυτές και στα προσόντα που απαιτούν οι θέσεις απασχόλησης που βρίσκουν. Όλο και πιο συχνά παρατηρείται πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις κατώτερες των δεξιοτήτων τους και των σπουδών τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι η αύξηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα ο νέος εργαζόμενος να βρίσκεται σε κατάσταση ανασφάλεια και αβεβαιότητας, αφού ποτέ δεν ξέρει από πριν αν θα χάσει ή όχι τη δουλειά του μετά το καθορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, ασφαλώς και δεν μπορεί να κάνει οικογενειακό ή οποιονδήποτε προγραμματισμό.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2012 οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου αντιπροσώπευαν το 23% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ισπανία και το 20,4% στην Πορτογαλία. «Το γεγονός αυτό δεν βοηθά το εργατικό δυναμικό στις χώρες αυτές να βελτιώσει τα επίπεδα δεξιοτήτων του, με συνέπεια να καταγράφονται χαμηλά ποσοστά παραγωγικότητας» σχολιάζει στην έκθεσή της η Επιτροπή. Σημειώνεται επιπλέον ότι στη Νότια Ευρώπη το ποσοστό των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ανέρχεται σε 33%, έναντι 16% στην Ε.Ε.

Αποκλίσεις και ασυμμετρίες
Σύμφωνα με τον επίτροπο Απασχόλησης Λάζλο Άντορ, οι αποκλίνουσες ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τις «ασυμμετρίες» στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των ανισορροπιών.
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης επιδεινώθηκαν λόγω της κρίσης. Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, η απασχόληση μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 4,3%, στην Πορτογαλία κατά 4,1%, στην Ισπανία κατά 3,6% και στην Ιταλία κατά 1,8%, ενώ στην Ε.Ε. η απασχόληση μειώθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό 0,4%. Επιπλέον, σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2013 η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ανήλθε στο 59,6%, στην Ισπανία στο 55,7%, στην Πορτογαλία στο 39,4% και στην Ιταλία στο 38,9%, έναντι 24% στην Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των προσλήψεων το δεύτερο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 4%, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με αυτήν του πρώτου τριμήνου του 2013.

Χαραμάδα φωτός
Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά ότι έχει μπει φρένο στην πτώση των προσλήψεων στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς καταγράφεται αύξηση των προσλήψεων σε συγκεκριμένους τομείς, και κυρίως σε αυτόν της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τις Κενές Θέσεις Εργασίας της Ε.Ε., στις χώρες της Νότιας Ευρώπης οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης συγκεντρώνονται σε λίγους τομείς, όπως στην υγεία, στις πωλήσεις και στη διοίκηση.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, το Παρατηρητήριο Κενών Θέσεων Εργασίας της Ε.Ε. εκτιμά ότι τα δέκα πλέον αναπτυσσόμενα επαγγέλματα είναι οι σερβιτόροι και οι μπάρμαν, οι νοσηλευτές και οι μαίες, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, οι προγραμματιστές λογισμικού, οι οδηγοί βαρέων φορτηγών και λεωφορείων, τα νομικά επαγγέλματα, οι μεταφορείς, οι υπάλληλοι γραφείου και οι χειριστές μηχανημάτων τροφίμων.

Σε αναζήτηση νέων ταλέντων
Η Ε.Ε. θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε ταλαντούχους υπηκόους τρίτων χωρών που έρχονται στην επικράτεια της ως φοιτητές ή ερευνητές, προκειμένου να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών. Οι νέοι κανόνες, που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια την προηγούμενη Τρίτη, διευκρινίζουν επίσης τους όρους εισόδου και διαμονής στην Ε.Ε. ασκούμενων, εθελοντών, μαθητών και εσωτερικών άμισθων βοηθών που προέρχονται από τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ε.Ε. δαπανά κάθε χρόνο για την έρευνα και την ανάπτυξη 0,8% του ΑΕΠ λιγότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ και 1,5% λιγότερο σε σχέση με την Ιαπωνία.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο αναθεωρούνται οι ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε., προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των υπηκόων τρίτων χωρών και να καταστεί η Ε.Ε. πιο ελκυστική σε όσους εκ των υπηκόων τρίτων χωρών αναζητούν ευκαιρίες για να κάνουν έρευνα, να σπουδάσουν, να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγής μαθητών, να εργαστούν στο πλαίσιο αμειβόμενης ή άμισθης πρακτικής άσκησης, εθελοντικής εργασίας ή να απασχοληθούν ως άμισθοι εσωτερικοί βοηθοί («au pair»).
«Πολλές άλλες χώρες στον κόσμο έχουν κάνει καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι εμείς όσον αφορά την προσέλκυση ικανών και καλά καταρτισμένων εργαζομένων. Εμείς έχουμε συχνά πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Χρειάζονται, επομένως, απλοποιημένοι και σαφέστεροι κανόνες, προκειμένου να γίνει η Ε.Ε. πιο ελκυστική. Η αύξηση των ξένων φοιτητών και οι διεθνείς ανταλλαγές θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία, θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις απασχόλησης σε μακροπρόθεσμη βάση και θα κάνουν τα κράτη-μέλη μας πιο ανταγωνιστικά» δήλωσε η Σεσίλια Γουίλκστρομ (Φιλελεύθεροι, Σουηδία), εισηγήτρια της έκθεσης που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 578 ψήφους υπέρ, 79 κατά και 21 αποχές.

 fskyrtsos.gr (FREE SUNDAY).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου