Το 2014 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την Ολυμπιάδα της Αθήνας, του προβεβλημένου τότε ως «εθνικού στόχου», πίσω από τον οποίο καλύφθηκαν κάθε λογής ακραίες επιλογές, οικονομικές και όχι μόνο. Η κληρονομιά του χρέους και του τσιμέντου της Ολυμπιάδας επιβαρύνει περισσότερο την έτσι κι αλλιώς βαριά παρουσία των Μνημονίων και της λιτότητας στην πρωτεύουσα. Και βρίσκει την πόλη, και ιδιαίτερα τον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή την καρδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος, στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης. Πολλές φανερές και αφανείς διαδικασίες συνθέτουν την εικόνα της πόλης σε κρίση.
Η καταγεγραμμένη ανεργία φτάνει στην πρωτεύουσα το 28,2% και εκτοξεύεται στο 65% μεταξύ των νέων γυναικών. Οι περικοπές μισθών, οι μη πληρωμές δεδουλευμένων και η κατάργηση στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων είναι καθημερινή εμπειρία για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης. Κεντρικοί δρόμοι μένουν σκοτεινοί και κενοί από δραστηριότητα καθώς οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συγκροτούσαν τον οικονομικό ιστό της πόλης. Παιδικοί σταθμοί, σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικές υπηρεσίες, δομές για τους ηλικιωμένους κ.ο.κ. βρίσκονται συχνά σε αδυναμία λειτουργίας και στήριξης των δημοτών, θύματα και αυτές αλλεπάλληλων συγχωνεύσεων και περικοπών προσωπικού και πόρων. Τα πεινασμένα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας ξέρουμε τώρα με βεβαιότητα ότι δεν είναι κακοήθεις διαδόσεις της αντιπολίτευσης, όπως διατεινόταν η υπουργός Παιδείας πριν δύο μόλις χρόνια. Η επικείμενη άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα προσθέσει σύντομα και άλλους στον ήδη σημαντικό αριθμό κατοίκων αυτής της πόλης που διαβιούν στον δρόμο. Σ' όλα τα παραπάνω προστίθεται η φανερά εκφραζόμενη ξενοφοβία, ομοφοβία και σεξισμός, η απειλητική δράση της Χρυσής Αυγής και η ακόμη πιο απειλητική ανοχή της από την πολιτεία.
Μέσα σ' αυτή τη δίνη, το 2014 θα διεξαχθούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές - μόνες ή μαζί με άλλες αναμετρήσεις. Οι εκλογές αυτές, λοιπόν, έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες φτωχοποίησης των πολλών, πλάι στον συνεχιζόμενο πλουτισμό των ελάχιστων, την εντεινόμενη βία και την ανάδυση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών των δημοτών απέναντι στους «άλλους», με οποιοδήποτε κριτήριο κι αν αυτοί ορίζονται. Σε αυτό το σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να στηριχτεί και να στηρίξει τη δράση και το σημαντικό έργο της «Ανοιχτής Πόλης». Από το 2006, και ιδιαίτερα μετά το 2010, στην εποχή της πολυεπίπεδης κρίσης, η «Ανοιχτή Πόλη», χάρη στην ανιδιοτέλεια, την τεκμηριωμένη γνώση και τη δυναμική παρέμβαση της επικεφαλής της αλλά και όλων όσοι συμμετέχουν ενεργά στη συνεχή προσπάθεια, έχει να επιδείξει παρουσία πολύ πέρα από την εκλογική της δύναμη - στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε κάθε γειτονιά.
Τα διακυβεύματα στην Αθήνα της κρίσης δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, ούτε με τηλεοπτικές μάχες και προβεβλημένους αστέρες των «παραθύρων» της TV, οι οποίοι συνήθως αγνοούν το πού και το πώς της καθημερινής επιβίωσης, αλλά και των αντιστάσεων στη διάλυση του κοινωνικού ιστού και του υλικού περιβάλλοντος της πόλης. Τέτοια πρόσωπα είναι αναγνωρίσιμα από τον καναπέ της τηλεθέασης, αλλά καθόλου αναγνωρίσιμα εκεί όπου οι κάτοικοι της πόλης είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, παλεύουν να φροντίσουν παιδιά, άρρωστους και ηλικιωμένους σε συνθήκες ακραίας ένδειας. Εκεί η αναγνωρισιμότητα συνδέεται με ομάδες και πρόσωπα που συμμετέχουν, στηρίζουν και υποστηρίζουν πρακτικές αλληλεγγύης στους χώρους της καθημερινότητας. Που δίνουν μάχες σώμα με σώμα ενάντια στον κίνδυνο να παραδοθεί η πόλη στη βία και τη βαρβαρότητα της Χρυσής Αυγής.
Η αριστερή πολιτική παρέμβαση υπαγορεύει την ενίσχυση των δεσμών και της δράσης με και για τους πολίτες και την πόλη που έχει αναπτύξει η «Ανοιχτή Πόλη», προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σκληρά κοινωνικά δεδομένα, μαζί με τους συνειδητοποιημένους πολίτες και πολίτιδες. Και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό χωρίς τους συλλογικούς αγώνες για την πόλη, που χαρακτηρίζουν την κουλτούρα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς και προσδιορίζουν πώς τελικά θα δοθεί η μάχη της Αθήνας - δέκα χρόνια και τρία Μνημόνια μετά την Ολυμπιάδα;
avgi.gr, 01.01.2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου