Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η αποκαθήλωση του παραμυθιού της κυβέρνησης μ΄αφορμή την έξοδο στις αγορές

Του Μάκη Ντόβολου

 c10502dda183aee4b8c1538cb4ffac97

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου προπαγάνδας από τα χρεοκοπημένα και διαπλεκόμενα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης. Με αφορμή τη στημένη έξοδο στις αγορές ειπώθηκαν και γράφτηκαν κάθε είδους σαχλαμάρες όπως «βγαίνουμε από το μνημόνιο», «ανακτούμε την οικονομική μας ανεξαρτησία», «αρχίζει μια νέα εποχή ανάπτυξης» κλπ.

Βέβαια η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ήδη οι πρώτες δηλώσεις ανθρώπων που εκπροσωπούν την τρόικα φροντίζουν να αποκαθηλώνουν το κυβερνητικό παραμύθι. Στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως η επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές «δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες…». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι «οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μία μείζονα πρόκληση». Ειδικότερα επεσήμανε ότι παρά την έκδοση ελληνικών κρατικών ομολόγων η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές και «έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει». Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρεζά Μογκαντάμ, ο οποίος δήλωσε πως «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει η χώρα από τις αγορές και για αυτό «πιθανόν να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση».

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως μια νέα χρηματοδότηση θα συνοδευτεί από  την επιβολή συγκεκριμένων όρων (ανεξάρτητα αν θα λέγεται μνημόνιο ή όχι) που θα δεσμεύουν τη χώρα μας και πέραν του 2016.

Το γεγονός πως το μνημόνιο… ήρθε εδώ για να μείνει για πολλά χρόνια φρόντισαν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση και υψηλά ιστάμενα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως «το ταξίδι (για την Ελλάδα) δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ακόμα και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στην πορεία». Επίσης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν ανέφερε πως «έχουμε ένα πρόγραμμα σε ισχύ. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα χρόνια, επομένως παραμένουμε πιστοί στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα και στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος».

Πέραν των παραπάνω δηλώσεων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε, ένα κράτος-μέλος υπόκειται σε αυξημένη επιτήρηση επί των οικονομικών της πολιτικών έως ότου αποπληρώσει τουλάχιστον το 75% των δανείων που έχει λάβει από άλλα κράτη-μέλη ή χρηματοδοτικούς οργανισμούς της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα, ακόμη και αν εξέλθει τυπικά από το μνημόνιο το 2016, θα ελέγχεται τακτικά από τους «εταίρους- πιστωτές» τουλάχιστον μέχρι το 2040, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί παράτασης της αποπληρωμής των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια είναι αυτονόητο πως παρατείνεται και η χρονική διάρκεια της αυξημένης επιτήρησης.

Άρα όχι μόνο δεν ανακτάται η οικονομική μας ανεξαρτησία αλλά θα παραμείνουμε για πολλά ακόμη χρόνια υποτελείς όσο δεν αλλάζει η σημερινή κατάσταση…

hitandrun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου