Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση 25-09-2013 του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μάνδρας Ειδυλλίας, για την πορεία προς τις Δημοτικές Εκλογές.


 
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 αποτελούν κορυφαία πολιτική μάχη, είτε προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές, είτε όχι. Με την αλλαγή συσχετισμών και την επικράτηση νέων δυνάμεων , η τοπική  Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει,  μέσα σε αυτή τη συγκυρία, να αποτελέσει πολύτιμο πυλώνα αντίστασης και αλληλεγγύης, κοινωνικής - παραγωγικής ανασυγκρότησης και δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το ποια είναι η Κυβέρνηση του τόπου.
Επιπλέον, σε περίπτωση που έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές και δεν υπάρχει διάδοχη μνημονιακή κυβέρνηση, θα είναι πολύτιμη η συνδρομή της στην υλοποίηση ενός προγράμματος οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, χωρίς καθυστερήσεις και υπονομεύσεις.
Υπάρχουν, ασφαλώς, τα σχέδια της μνημονιακής συμπαράταξης, για «χαλαρή» αυτοδιοικητική ψήφο και  για επικράτηση απολίτικων , εσχάτως “ακομμάτιστων” αλλά βολικών ψηφοδελτίων. Θα πρέπει να ματαιωθούν, έτσι και αλλιώς και ειδικά μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που θέτει το μνημόνιο: Πολιτικό και αυτοδιοικητικό πρέπει να συμβαδίσουν.


Έχουμε, από την αρχή, ταχθεί απέναντι στο Πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Επειδή, μεταξύ άλλων,  επιβάλλει ετερόκλητες  τεχνητές συνενώσεις δημοτικών ενοτήτων, περιορίζει τη συμμετοχή των δημοτών , καταργεί τις προϋποθέσεις αυτοδιοίκησης, συντηρεί και επαυξάνει το συγκεντρωτικό, αδιαφανές και πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας. Επειδή τελικά αποσκοπεί στην αυταρχική αναδιάρθρωση της κρατικής διοίκησης, χωρίς αυτοδιοίκηση και στη δραστική περιστολή του κοινωνικού κράτους, με μαζικές απολύσεις εργαζομένων.
Αντιτείνουμε πως οι Δήμοι πρέπει να γίνουν συνδιαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους. Με αρμοδιότητες στο σύνολο των τομέων που αφορούν κοινωνικές δράσεις – κοινωνική συνοχή, χωροταξία, περιβάλλον, χρήσεις γης, τοπική ανάπτυξη, σχέσεις διοικητικής μορφής δημοσίου – πολίτη. Συγκροτημένους,  στη βάση οργανικών κοινωνικο-οικονομικών και πολιτιστικών ενοτήτων, με υψηλό βαθμό εσωτερικής χωρικής συνοχής.

Γνωρίζουμε πως ο δήμος Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, γνήσιο τέκνο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» , συγκροτήθηκε προς εξυπηρέτηση πελατειακών αναγκών των τοπικών παραγόντων, χωρίς κριτήρια  σχετικά με την κοινωνική δομή, την ιστορική συνέχεια, την αναπτυξιακή προοπτική, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και την γεωφυσική διαμόρφωση. Αποτελεί  μία παραλυμένη και λυμφατική διοικητική ενότητα,  της οποίας η διοίκηση, πέρα από την άτεγκτη εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών, έχει να επιδείξει πλήρη απραξία ως προς την εκτέλεση έργων υποδομής, επιμέλεια ως προς την απαξίωση της συμμετοχής των δημοτών, την πολιτική επιλογή του μαρασμού των δημοτικών κοινοτήτων, την αδιαφορία για τη διαρκή «αποξήλωση» τοπικών δημόσιων υπηρεσιών  και την αποδοχή δυσμενών προοπτικών για το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον και την διαχείριση των ορεινών όγκων,  με την μελλοντική εφαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής.
Η σημερινή δημοτική αρχή έχει επικεντρώσει σε μία αδιάκοπη επικοινωνιακή μεγέθυνση του  “έργου“ της, στη συστηματική εκμετάλλευση αποσπασματικών δράσεων ελεημοσύνης σε είδος , χωρίς τα χαρακτηριστικά  οργανωμένης κοινωνικής αλληλεγγύης και  στη διοργάνωση εκδηλώσεων συχνότατα με υποβαθμισμένο περιεχόμενο. Έχει «επενδύσει», δε, σε ειδικό γραφείο προσλήψεων, στο οποίο χειρίζεται, μεταξύ άλλων,  τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου,  σε πελατειακή κατεύθυνση και με αδιαφάνεια, ο υιός Δημάρχου.

Ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας  δεν χρειάζεται  ανάλογου τύπου διάδοχη κατάσταση. Δε χρειάζεται καν εναλλαγή διοικήσεων παλαιού τύπου. Χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού από το επουσιώδες στο ουσιαστικό. Από το μνημονιακό στο κοινωνικό.  Από την κινητοποίηση για επικοινωνιακή εκμετάλλευση  και το πελατειακό,  στη μέριμνα και την πρόβλεψη.  Έχει ανάγκη τη βούληση και το σχεδιασμό για έργα υποδομής, έχει ανάγκη τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.
Σε αυτή τη φάση δεν αρκούν οι παρατάξεις της τυπικής διαχείρισης, των μικρών και μεγάλων «δεσμεύσεων» και «εξυπηρετήσεων», του αθροίσματος επίδοξων παραγόντων κάθε λογής, των ευλογημένων από αναδόχους έργων και προμηθειών.
Στον αντίποδα αυτών, προβάλλουμε την ανάγκη για αυτοδιοικητικό σχήμα πλατύ, ανοιχτό,  με σαφή αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά. Αναζητούμε, δε, τις δυνατότητες συγκλίσεων και συμμαχιών με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, κινήματα και προσωπικότητες, για τη δημιουργία μιας ευρείας συσπείρωσης, με άξονα την απόρριψη των μνημονίων και του «Καλλικράτη», την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών , των δημόσιων υποδομών, της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Όλοι συμβολισμοί, τα χαρακτηριστικά, οι διακηρύξεις, η ηθική και οι αξίες της ευρείας αυτής συσπείρωσης για το Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, δε μπορούν παρά να βρίσκονται σε αρμονία και όχι σε αντίθεση με την πορεία, τις αξίες και τη δράση των μελών της, στο χρόνο, ειδικά εκείνων που κατείχαν δημόσια αξιώματα. 

25-09-2013
Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΣΥΡΙΖΑ Μάνδρας Ειδυλλίας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου