Επειδή μαθαίνω ότι στο συνέδριο των ευρωδεξιών κομμάτων στην Πορτογαλία συζητείται η ανάπτυξη και επειδή θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο καλών προθέσεων, αφιερώνω στην κυβέρνηση δύο περιστατικά από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, που δείχνουν πως πολλές φορές ορισμένες υπηρεσίες δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε τα μικρά καθημερινά πράγματα, τα οποία θα έδιναν ώθηση στην απασχόληση.
Περιστατικό πρώτο. Ένας εξειδικευμένος τραπεζικός υπάλληλος, λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, διαβλέποντας το ενδεχόμενο να μείνει χωρίς δουλειά, αγόρασε ένα κτήμα με τις υψηλές τιμές που ίσχυαν το 2009. Επειδή το κτήμα δεν είχε νερό, έκανε αίτηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να του δοθεί άδεια για γεώτρηση. Ο άνθρωπος έχασε εν τω μεταξύ τη δουλειά του στο τμήμα λίζινγκ μίας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αν και ήταν από αυτούς που δούλεψαν σκληρά για να στηθεί. Πήγαν κάτι σαΐνια διευθυντές στη δουλειά του, που έδιναν δάνεια και στην κουτσή Μαρία, αφού από αυτά έπαιρναν μπόνους. Όταν ξέσπασε η τραπεζική κρίση δεν έφυγαν τα σαΐνια, αλλά οι υπάλληλοι.
Όμως το θέμα μου δεν είναι οι κακοί τραπεζίτες... Ξέρετε πόσα χρόνια έκανε η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας να εγκρίνει την άδεια για μια γεώτρηση στον άνεργο εξειδικευμένο τραπεζοϋπάλληλο, που εν τω μεταξύ δούλευε 12 ώρες την ήμερα για ένα κομμάτι ψωμί στο ελληνικό παράρτημα μεγάλης διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας; Τέσσερα ολόκληρα χρόνια για μία άδεια γεώτρησης! Βασίμως μπορώ να υποθέσω πως θα χρειάζονταν ακόμη περισσότερα αν δεν παρενέβαινα ζητώντας να μάθω πού και γιατί κολλάει η έγκριση. Υποθέτω ότι χωρίς τη μεσολάβησή μου ακόμη δεν θα είχε εγκριθεί η άδεια γεώτρησης.
Για να μην σας τα πολυλογώ, μετά την έγκριση της γεώτρησης έκανε αίτηση να του δοθεί άδεια χρήσης του νερού. Η αίτησή του έχει ημερομηνία Δεκ. 2012, δηλαδή πριν από ενάμιση χρόνο. Είναι περιττό να πω πως ακόμη δεν έχει εγκριθεί.
Τα 16.000 ευρώ για την αγορά του κτήματος, συν τα 12.000 ευρώ για τη γεώτρηση, συν τα άλλα 3.000 για έξοδα, μας κάνουν σύνολο επένδυσης 31.000 ευρώ. Σκέπτομαι τώρα ότι ο Κέινς θα χρησιμοποιούσε έναν πολλαπλασιαστή κοντά στο τρία για την επένδυση που προανέφερα και βγάζω ένα ποσό πάνω από 90.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μια απλή επένδυση σε ένα κτήμα, με την πολλαπλασιαστική της ώθηση, θα μπορούσε να φέρει τουλάχιστον μία θέση εργασίας στην πραγματική οικονομία. Κι όμως, ο άνεργος εξειδικευμένος τραπεζοϋπάλληλος δεν έχει πάρει ακόμη άδεια χρήσης, η οποία είναι προϋπόθεση για να του δώσει ρεύμα η ΔΕΗ και να λειτουργήσει η γεώτρηση.
Αύριο ελπίζω ότι θα σας διηγηθώ και τη δεύτερη ιστορία, η οποία είναι ακόμη χειρότερη. Ηθικόν δίδαγμα: Η ανάπτυξη δεν έρχεται όσο η γραφειοκρατία και τα λόγια του αέρα κυβερνούν αυτή τη χώρα.

18.06.2014 , avgi.gr