Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο πολυτραγουδισμένος Νέλσον Μαντέλα. Του Μάκη Μηλάτου.

http://reluctantmom.files.wordpress.com/2012/08/120817_mandela.jpg
Πολλά τραγούδια γράφτηκαν γι’ αυτόν. Ας θυμηθούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά, λίγες ώρες αφότου ο «πατέρας της δημοκρατίας» της Νότιας Αφρικής «έφυγε» σε ηλικία 95 ετών.
Έζησε μια ζωή που έγινε μύθος, αλλά κυρίως σύμβολο αγώνα και πίστης. Πέρασε χρόνια στη φυλακή χωρίς ποτέ να λυγίσει κι αυτή του η δύναμη λύγισε το πιο σκληρό απομεινάρι πολιτικής αδικίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που υπήρχε στον κόσμο. Ένας αυτός, κι όμως κατόρθωσε να γκρεμίσει το απαρτχάιντ από τα θεμέλιά του και να γίνει πρόεδρος μιας χώρας στην οποία υπήρξε δούλος και παρίας, φυλακισμένος και απόκληρος. Και οι εποχές, οι άνθρωποι, οι καλλιτέχνες που πάντα αναζητούν γνήσιους, αληθινούς ήρωες, βρήκαν στο πρόσωπό του έμπνευση για αγώνα, αλλά και δημιουργία. Πολλά τραγούδια γράφτηκαν γι’ αυτόν ήδη από τη δεκαετία του '80 όταν ακόμα η φυλάκισή του γινόταν αφορμή για παγκόσμια διαμαρτυρία και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, με αφορμή τη βιογραφική ταινία «Mandela: Long Walk to Freedom» που είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει.
Ας θυμηθούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια που αναφέρονται στον Μαντέλα:
- The Special A.K.A. - Free Nelson Mandela
Η κραυγή και η απαίτηση του αγγλικού γκρουπ για άμεση απελευθέρωση του Μαντέλα πρωτοακούστηκε το 1984 κι από τότε δεν έπαψε να ακούγεται διαρκώς, ακόμη και μετά την απελευθέρωσή του.

- Hugh Masekela - Mandela (Bring Him Back Home)
Ο γνωστός μουσικός της τζαζ και συμπατριώτης του μεγάλου αγωνιστή έγραψε αυτό το τραγούδι το 1987, θέλοντας να τον δει να περπατάει πάλι στους δρόμους της Νότιας Αφρικής και μάλιστα αύριο.

- Youssou N'Dour - Nelson Mandela
Ενας από τους πιο γνωστούς μουσικούς της Αφρικής παγκοσμίως, με έντονη πολιτική δράση στην πατρίδα του τη Σενεγάλη, που έχει συνεργαστεί με πολύ σπουδαίους καλλιτέχνες του Δυτικού Κόσμου, εμπνεύστηκε ένα ολόκληρο άλμπουμ από τον Μαντέλα και φυσικά του έδωσε για τίτλο το όνομα του.

- Public Enemy - Prophets of Rage
Ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα και οργισμένα συγκροτήματα του χιπ-χοπ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον αγώνα του Μαντέλα για να σταματήσει ο διαχωρισμός λευκών και μαύρων και «Οι προφήτες της οργής» τον περιλαμβάνουν στους ελάχιστους ηγέτες που προσπάθησαν γι’ αυτό.

- Santana - Mandela
Δεν είναι μόνο τα λόγια που μιλάνε, αλλά συχνά το κάνει και η μουσική. Ο Κάρλος Σαντάνα έγραψε ένα ινστρουμένταλ κομμάτι για χάρη του και το έπαιξε στην συναυλία για τα 70ά του γενέθλια.

- Simple Minds - Mandela Day
Ακόμη ένα τραγούδι που γράφτηκε και τραγουδήθηκε με αφορμή την εκδήλωση για τα 70ά γενέθλια του μεγάλου νοτιοαφρικανού ηγέτη, στο οποίο το αγγλικό γκρουπ τραγουδάει «σκούπισε τα δάκρια που τρέχουν στο πρόσωπό σου, μπορώ να ακούσω τους χτύπους της καρδιάς σου».

- U2 - Ordinary Love
Το έδωσαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες οι U2 και είναι το πρώτο καινούργιο υλικό τους εδώ και πέντε χρόνια, γραμμένο για το σάουντρακ της ταινίας που αναφέρεται στη ζωή του Μαντέλα και με τον οποίο ο Bono είχε μια ιδιαίτερη σχέση.


tospirto.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου