Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ρένα Δούρου : Η κυβέρνηση θα πέσει τη νύχτα των ευρωεκλογών. Συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία.

Εχει χάσει τη στήριξη της κοινωνίας, τη λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι οι μέρες της είναι μετρημένες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΣΠΥΡΟ ΚΑΡΑΛΗ

«Ασκούμε μια αντιπολίτευση συνέπειας λόγων και έργων, χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα, παρά μόνο σκληρή δουλειά, κατ’ αρχάς, για να απαλλαγούμε από αυτήν την άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση και, δεύτερον, για να ξαναβρεί η χώρα την αξιοπιστία της»
Σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη εκτιμά η Ρένα Δούρου ότι θα οδηγήσει η σαρωτική ήττα των δύο κυβερνητικών κομμάτων στις ευρωεκλογές. Μιλώντας στην «Κ.Ε.», η βουλευτής και υπεύθυνη του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η χώρα δεν διέρχεται μόνο οικονομική κρίση, αλλά και κρίση πολιτικής αξιοπιστίας, την οποία καταλογίζει στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση και τα οποία συνεχίζουν να την κυβερνούν. «Υπό το μανδύα ενός νέου υβριδίου, του σαμαροβενιζελισμού», όπως δηλώνει η κ. Δούρου…
* Κυρία Δούρου, καταγράφεται μια θετική τάση για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και σε αυτές που δημοσιεύονται και κυρίως σε όσες δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα καταφέρετε να υλοποιήσετε όσα εξαγγέλλετε. Σαν να μη σας πιστεύει ο κόσμος. Πώς το σχολιάζετε;
- Εκείνοι που θα κρίνουν την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι πολίτες. Μάλιστα, τον έχουν ήδη κρίνει, πέρσι, δίνοντάς του τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, όταν οι δημοσκοπήσεις -πριν από τις εκλογές- δεν είχαν ανιχνεύσει το ποσοστό που τελικά απέσπασε. Ασκούμε την αξιωματική αντιπολίτευση με έναν τρόπο, εντός κι εκτός Βουλής, που σε τίποτε δεν θυμίζει τη συμβατική και συμβιβασμένη αντιπολίτευση της εποχής της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ασκούμε μια αντιπολίτευση συνέπειας λόγων και έργων, χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα, παρά μόνο σκληρή δουλειά, κατ’ αρχάς, για να απαλλαγούμε από αυτήν την άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση και, δεύτερον, για να ξαναβρεί η χώρα την αξιοπιστία της.
* Θεωρείτε, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει -κατά κάποιο τρόπο- παράπλευρο θύμα της ανυποληψίας στην οποία έχουν περιέλθει τα δύο (πάλαι ποτέ) κόμματα εξουσίας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ;
- Σήμερα η χώρα δεν διέρχεται μόνο οικονομική κρίση, αλλά και κρίση πολιτικής αξιοπιστίας, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνα είναι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση και τα οποία συνεχίζουν να την κυβερνούν σήμερα, υπό το μανδύα ενός νέου υβριδίου, του σαμαροβενιζελισμού.
Ησαν οι κυβερνήσεις που έταζαν λαγούς με πετραχήλια, που χρησιμοποιούσαν το Δημόσιο για πελατειακές σχέσεις, που έφερναν τη διαφθορά στο επίκεντρο του δημόσιου βίου. Και που όλα αυτά τα στήριζαν σε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης. Που κατέρρευσε με πάταγο. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ευθύνεται ούτε συνέβαλε σε αυτό το σαθρό σκηνικό. Αντιθέτως, το κατήγγειλε και το πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις, δεχόμενος λοιδορίες και επιθέσεις. Και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά.
* Τι θα λέγατε σε έναν πολίτη μέχρι πρότινος ψηφοφόρο της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ, που ποτέ του δεν ψήφισε την Αριστερά; Γιατί να προσέλθει στο κόμμα σας στις ερχόμενες εκλογές;
- Η σχέση που οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες δεν είναι στιγμιαία. Δεν είναι ψηφοθηρική. Είναι μια σχέση διαρκείας και εμπιστοσύνης στη βάση των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, αλλά και της συνέπειας λόγων και έργων.
Και ακριβώς αυτή η σχέση βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας για την πολιτική, την οποία δεν αντιμετωπίζουμε ως… κατάλογο υποσχέσεων. Αλλά ως αγώνα διαρκείας για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, που θα αποτελέσει ένα νέο υπόδειγμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλους τους πολίτες να συστρατευθούν.
* Βλέπετε να αντέχει η κυβέρνηση; Και πόσο πιθανό, κατά τη γνώμη σας, είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
- Κάθε ημέρα που περνά με την κυβέρνηση αυτή στην εξουσία, σημαίνει αύξηση των ανέργων, αύξηση των λουκέτων, περαιτέρω διάλυση της Υγείας και της Παιδείας. Και αυτό δεν αλλάζει, ούτε με τα εύσημα της καγκελαρίου Μέρκελ ούτε με εκείνα του κ. Μπαρόζο προς την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι έτσι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη στήριξη της κοινωνίας, τη λαϊκή νομιμοποίηση.
Αυτό σημαίνει ότι οι μέρες της είναι μετρημένες. Οι ευρωεκλογές της άνοιξης, αν η κυβέρνηση δεν συρθεί νωρίτερα σε βουλευτικές εκλογές, θα είναι καταλυτικές. Η ορατή σαρωτική της ήττα θα την εξαναγκάσει σε προσφυγή στις κάλπες, απλώς γιατί δεν θα μπορεί να σταθεί στην εξουσία. Και αυτή θα είναι η μόνη ευεργετική πράξη που μπορεί να κάνει τούτη η κυβέρνηση.
* Οι πάντες συζητούν με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς, θεωρείτε πιθανό να έχετε την αυτοδυναμία στις κάλπες; Και με ποια τμήματα του πολιτικού κόσμου θα συμμαχούσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Εντάσσετε τη ΔΗΜΑΡ σε αυτά;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ήδη από τις εκλογές του 2012 ότι, ακόμη κι αν οι πολίτες τού δώσουν αυτοδυναμία, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα συστρατευθούν στην ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής.
Ας μην προτρέχουμε, πάντως, για το ποιες δυνάμεις θα αποτελούν το πολιτικό σκηνικό, όταν θα έλθει η ώρα των εκλογών. Γιατί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές και ανακατατάξεις. Ομως, τον κρίσιμο ρόλο θα τον παίζει η στήριξη από την κοινωνία. Η δημιουργία ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινωνικού μετώπου, προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ρήξεις και μεταρρυθμίσεις.
* Τη Λούκα Κατσέλη και την Κοινωνική Συμφωνία ή πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ;
- Νομίζω ότι ήμουν σαφής. Εναπόκειται πλέον στα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν, όχι απέναντι σε μια κομματική πρόταση, αλλά στο μέλλον της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω ότι το στοίχημά μας θα κριθεί από τη στήριξη της κοινωνίας και μόνον. Γιατί όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, ανήκουν στο λαό και ασκούνται από το λαό.
* Κυρία Δούρου, όπως όλα δείχνουν, το Κυπριακό εισέρχεται σε μια νέα κρίσιμη τροχιά, με τις εξελίξεις που σημειώνονται μετά την υπαγωγή της Μεγαλονήσου σε κατάσταση διεθνούς εποπτείας και στο μέτωπο του φυσικού της πλούτου. Εκτιμάτε ότι η Κύπρος θα έλθει αντιμέτωπη με ένα νέο «σχέδιο Ανάν»;
- Εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κύπρου. Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο ήλθε να επιδεινώσει η καταστροφική απόφαση του Eurogroup της περασμένης άνοιξης, που ισοπέδωσε την κυπριακή οικονομία. Οσοι εποφθαλμιούν τα φυσικά κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η Τουρκία, οφείλουν να γνωρίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με το Διεθνές Δίκαιο, που αποτρέπει κάθε σκέψη περί συνεκμετάλλευσης.
Αν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός της κατοχής, λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει στην κατεύθυνση της μόνης δίκαιης και βιώσιμης λύσης, εκείνης της δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλει να κινείται η όποια διεθνής πρωτοβουλία.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου