Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Μόνη λύση, η δημοκρατική λύση των εκλογών: Συνέντευξη του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Real News.

Τη συνέντευξη πήρε η Μαριτίνα Ζαφειριάδου



1. Η κυβέρνηση επιμένει πως οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τον β΄γύρο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εσείς χαρακτηρίζετε την στάση αυτή «θεσμική εκτροπή». Τι θα πράξετε;

Είναι λάθος της κυβέρνησης που «ποντάρει» στη μεγάλη αποχή που ενδεχομένως θα εμφανιστεί τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Οι συνέπειες μπορεί να είναι άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα αρνητικές πάνω στην ευαίσθητη και δοκιμαζόμενη σχέση των πολιτών-εκλογέων με το πολιτικό σύστημα. Όλοι κρινόμαστε, και οι πολίτες πιστεύω και ελπίζω να δώσουν με την παρουσία τους την πρέπουσα δημοκρατική απάντηση.

2. Έρχονται πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, και πιθανόν για τους πλειστηριασμούς. Καλείτε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να τα καταψηφίσουν;

Έχουμε επίσης μπροστά μας τις ονομαστικές ψηφοφορίες τόσο για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, για το σκάνδαλο που αφορά τα υποβρύχια και τη συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, όσο και για την τυπική υπερψήφιση με πάνω από 151 του νόμου πλέον που θα αναστέλλει τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής. Καλούμε όλους τους βουλευτές να σταματήσουν με την ψήφο τους την έκπτωση της δημοκρατίας και την κατάρρευση της κοινωνίας. Περί αυτού πρόκειται. Η μόνη λύση είναι η δημοκρατική πολιτική λύση των γενικών εκλογών για την ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα ακολουθήσει προοδευτική, ριζοσπαστική, αντιμνημονιακή πολιτική για τη σωτηρία της κοινωνίας.

3. Αν η κυβέρνηση δεν λάβει 151 ψήφους σε κάποια από αυτές τις ψηφοφορίες, εκτιμάτε ότι τίθεται πολιτικό θέμα;

Δεν μας αφορούν, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, σενάρια για νέες κυβερνήσεις που θα προκύψουν από τη σύνθεση της σημερινής Βουλής με την αλλαγή του Πρωθυπουργού ή με τη σύμπραξη ετερόκλητων δυνάμεων για την εφαρμογή της ίδιας μνημονιακής πολιτικής. Η όποια, η έστω μερική, απελευθέρωση των πλειστηριασμών και η άδικη υπερφορολόγηση στα ακίνητα αποτελούν τον Ρουβίκωνα που είναι έτοιμη να διαβεί –δυστυχώς- η παρούσα κυβέρνηση. Ο λαός να βάλει τη δικιά του σφραγίδα, στην αντίστροφη κατεύθυνση…

4. Η πρότασή σας για εξεταστική για τα ναυπηγεία, όπως όλα δείχνουν, θα απορριφθεί. Αν αποκτήσετε πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, θα την επαναφέρετε;

Κατ’ αρχάς πρέπει να δούμε το πώς μια ολόκληρη παράταξη, όπως η Νέα Δημοκρατία, που είχε καταγγείλει και καταψηφίσει το νόμο του 2010 για τα υποβρύχια, τώρα -και ενώ επί τριετία έχει διαμορφωθεί μια δραματική κατάσταση με επιπτώσεις και για το Πολεμικό Ναυτικό και για τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία- θα κάνει «κωλοτούμπα» για να υπερασπίσει τον εταίρο κ. Βενιζέλο. Πρόσφατα ο κ. Αβραμόπουλος είχε πει ότι η εξεταστική είναι καλοδεχούμενη.

Αν την απορρίψουν, καθώς μάλιστα δεν υπάρχει το επιχείρημα ότι ζητάμε προκαταρκτική με βάσιμες υπόνοιες ποινικών ευθυνών, θα είναι άλλη μια πράξη αυτού του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος που θα μειώσει στα μάτια και τις συνειδήσεις των πολιτών τόσο τη δημοκρατική διαδικασία όσο και τις ελάχιστες εγγυήσεις κοινωνικής ισονομίας και δικαιοσύνης.

Στην προσεχή Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ κορμό μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχουμε δεσμευτεί ότι θα επαναφέρουμε το συνολικό ζήτημα της Εξεταστικής για το πώς φτάσαμε στην επιβολή των μνημονίων, αρχής γενομένης από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Με αυτή την έννοια, σε αυτή την πρωτοβουλία θα ενταχθούν ζητήματα επιμέρους που έχουν ανακύψει, π.χ. για τις λίστες εξωτερικού ή και για τις παντοειδείς συμβάσεις που ζημίωσαν το δημόσιο.

5. Ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί τον Αλ.Τσίπρα ως εκπρόσωπο συμφερόντων. Τι απαντάτε;

Αυτές οι αναφορές συνιστούν την τελευταία αμυντική κυβερνητική «γραμμή απόγνωσης» και τις είδαμε να επανέρχονται ως απρεπείς προκλήσεις λασπομαχίας τόσο για τα φάρμακα, όσο και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Προφανώς δε χρήζουν απάντησης, γιατί «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»…

6. Αν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών είναι ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητήσετε εκλογές;

Οι πρόσφατες τακτικές διαχρονικές δημοσκοπήσεις -και κυρίως τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά- δείχνουν ήδη σαφή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές εξελίξεις εκτιμώ ότι θα είναι πολύ πιο σύντομες, γιατί οι διεργασίες σε όλους τους χώρους προσλαμβάνουν εκρηκτικό χαρακτήρα λόγω της προϊούσας ανθρωπιστικής καταστροφής. Το ζήτημα των πολιτικών εκλογών είναι πάνω στο τραπέζι οποιαδήποτε στιγμή και όλοι το γνωρίζουν…

7. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση έχουν θέση στα ψηφοδέλτιά σας;

Όλοι γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή, στην οποία κρίνεται κυριολεκτικά η τύχη της χώρας ενδεχομένως για τις επόμενες δεκαετίες. Σε μια τέτοια συγκυρία, κάθε ένας -όπου κι αν ανήκει- κρίνεται και θα κριθεί για τις αποφάσεις του. Καμία σημασία δεν έχει με αυτή την έννοια η προσωπική πολιτική «τακτοποίηση» που υπαινίσσεστε. Τέτοιου τύπου συζητήσεις δεν κάνουμε και δεν μας ζητήθηκε από κανέναν να κάνουμε, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ είτε σε άλλες πολιτικές δυνάμεις σήμερα.

8. Η «Κίνηση των 58» τι κατά τη γνώμη σας εκπροσωπεί;

Η κίνηση αυτή έχει ισχυρούς πολιτικούς επικοινωνιακούς σπόνσορες, αλλά καμία κοινωνική γείωση. Όσοι τη συγκροτούν έχουν εγκλωβιστεί απολύτως μέσα σε ένα στερεότυπο που από τη μια χρωματίζεται από την αποδοχή και τη συναίνεση στις μνημονιακές πολιτικές και από την άλλη αρδεύεται από τη βούληση για να υπάρξει εσπευσμένως ένα ανάχωμα απέναντι στη ριζοσπαστική Αριστερά και την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

9. Μπορεί να είναι σύμμαχός σας στο μέλλον η ΔΗΜΑΡ;

Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο που διανύουμε οι διεργασίες είναι τόσο σημαντικές, που εκτιμώ ότι θα υπάρξουν αμέσως μετά τις εκλογές επανατοποθετήσεις ηγεσιών και στελεχών. Θα δημιουργηθεί ένα κλίμα από την ίδια τη λαϊκή εντολή, ώστε να στηρίξουν (δεν αναφέρομαι μόνο στη ΔΗΜΑΡ) το πρόγραμμα αριστερής διακυβέρνησης που θα παρουσιάσει στη Βουλή μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου