Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Τα Εμπόδια που Έχει Βάλει η Microsoft για την Ανάπτυξη Λογισμικού!

Δημοσιεύτηκε από Maria Af.

 http://osarena.net/wp-content/uploads/2014/02/Patent-Tug.jpg
















ριν από λίγες μέρες είδαμε την ανακοίνωση της Microsoft για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο. Τότε σταθήκαμε στην είδηση.
Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε μία αναδρομή στα εμπόδια που έχει βάλει η Microsoft για την Ανάπτυξη Λογισμικού;
(πιο πολύ ενδεικτική, παρά αναλυτική, αλλωστε περισσότερο υλικό θα βρείτε και στο ανάλογο tag: #patents).
Ο Νομικός Σύμβουλος της Microsoft Brad Smith λέει πως οι Πατέντες Λογισμικού είναι… Απαραίτητες!!!
Στις αρχές Μαρτίου 2007, ο νομικός σύμβουλος της Microsoft, Brad Smith, έγραψε ένα άρθρο για την CNET υπερασπιζόμενος τις πατέντες λογισμικού. Ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε πως
Η προστασία των πατεντών λογισμικού και των άλλων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη για την διατήρηση των κινήτρων που ενθαρρύνουν και εγγυώνται τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Σε κάθε κλάδο, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας παρέχουν την νομική βάση για την καινοτομία. Οι επακόλουθες νομικές διενέξεις μπορεί να προκαλούν προβλήματα˙ ακόμα κι έτσι όμως είναι καίριας σημασίας.
Έχει δίκιο;
Ένας τρόπος για να αξιολογήσουμε το επιχείρημα του Smith είναι να εξετάσουμε το ιστορικό της Microsoft όσον αφορά τις πατέντες λογισμικού.
Η Microsoft, λοιπόν, κατοχύρωσε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1986. Και αυτή η συγκεκριμένη πατέντα, μάλιστα, δεν είχε καμία σχέση με το λογισμικό. Την κατοχύρωνε ως «Κάτοχο για την αποθήκευση και την υποστήριξη άρθρων». Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας λογισμικού χορηγήθηκε στην Microsoft το 1988.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.
Πριν το 1995
Μέχρι το 1987, η Microsoft είχε έσοδα 350 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Μέχρι το 1990, είχαν κατοχυρώσει 5 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα έσοδά τους ήταν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ίδια η Microsoft, λοιπόν, είναι η απόδειξη ότι το να έχεις μια πολύ κερδοφόρα εταιρεία λογισμικού δεν απαιτεί πατέντες.
Μετά το 1995
Τον Φεβρουάριο του 2009, η Microsoft ανακοίνωσε ότι είχε κατοχυρώσει 10.000 πατέντες! Δεδομένου ότι με τα Windows95 πέτυχε μία δεσπόζουσα θέση στην αγορά λειτουργικών συστημάτων με περίπου 77 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και εν συνεχεία επένδυσε μαζικά στις πατέντες, διατηρώντας την κυρίαρχη θέση της, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν είναι απαραίτητα προκειμένου να ανταγωνιστείς τους άλλους˙ είναι χρήσιμα για την εδραίωση μιας τρέχουσας θέσης και την πρόληψη έτερου ανταγωνισμού.
Το 2008, το 2009 και το 2010, η Microsoft ήταν ο αποδέκτης των περισσότερων πατεντών λογισμικού που χορηγούνται από τον οργανισμό Εμπορίου του Υπουργείου των ΗΠΑ (USPTO).
Οι Δεσμεύσεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Microsoft
Ο λόγος για τις:
The Microsoft Open Specification Promise (OSP)
&
The Microsoft Community Promise (CP)
Υποτίθεται πως πρόκειται για νομικά δεσμευτικές δηλώσεις που επιτρέπουν την χωρίς άδεια χρήση ορισμένων τεχνολογιών που μπορούν ή δεν μπορούν να καλυφθούν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Microsoft.
Στην πραγματικότητα, εάν βρεθείτε μπλεγμένος σε μήνυση για παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Microsoft, τότε οι υποσχέσεις της δεν ισχύουν.
Το 2009, η Microsoft επέκτεινε την CP, συμπεριλαμβάνοντας την γλώσσα προγραμματισμού C # και το mono.
Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (The Free Software Foundation) εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση ότι αυτά τα θεωρεί κενές υποσχέσεις της Microsoft.
Το υπόμνημα του Γκέιτς το 1991
Το παρακάτω είναι μέρος ενός υπομνήματος που απέστειλε ο Bill Gates στα ανώτερα στελέχη της Microsoft την 16η Μαΐου 1991 και δόθηκε στην δημοσιότητα κατά την διάρκεια μιας δικαστικής υπόθεσης.
Πατέντες: Αν οι άνθρωποι, κάθε φορά που ανακάλυπταν κάτι, είχαν καταλάβει πώς θα παραχωρούνταν οι πατέντες και τις άφηναν εκτός, σήμερα η βιομηχανία θα ήταν σε πλήρη ακινησία. Είμαι σίγουρος ότι κάποια μεγάλη εταιρεία θα κατοχυρώσει κάποια προφανή πράγματα που σχετίζονται με το interface, τους αλγόριθμους, τις εφαρμογές και άλλες κρίσιμες τεχνικές. Αν υποθέσουμε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν έχει ανάγκη από κάποια από τις πατέντες μας, τότε για 17 χρόνια έχουν το δικαίωμα να παίρνουν όσο ποσοστό επί των κερδών μας θελήσουν. Πώς; Η λύση είναι απλή˙ θα ανταλλάξουμε διπλώματα ευρεσιτεχνίας με μεγάλες εταιρείες και θα κατοχυρώσουμε όσες περισσότερες πατέντες μπορούμε. Περιέργως, είναι κάτι που δεν το έχουμε εφαρμόσει. Εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω να έχουμε κάνει ανταλλαγή πατεντών. Είναι απορίας άξιον που δεν έχουμε βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τις άδειές μας ώστε να αποφύγουμε τα προβλήματα που μας δημιουργούν οι πελάτες μας με τις δικές τους πατέντες.
Για παράδειγμα, πρέπει να κάνουμε ανταλλαγή πατεντών με την HP, ως συνάρτηση της νέας μας σχέσης.
Το υπόμνημα αυτό του Gates δείχνει βέβαια και κάτι ακόμα˙ ότι το 1991, η Microsoft εξακολουθούσε ακόμα να θεωρεί εαυτόν μία σχετικά μικρή εταιρεία που θέλει να προκαλέσει το ενδιαφέρον των λοιπών κατεστημένων επιχειρήσεων.
Συν των άλλων ήταν εγκλωβισμένη σε μια νομική μάχη με την Apple για τα νομικά δικαιώματα του graphical user interface (γραφικού περιβάλλοντος εργασίας).
Είχε ακόμα ανοιχτά και 2 μέτωπα με την IBM, για το λειτουργικό σύστημα. Ταυτόχρονα, πάλευε να σπάσει την κυριαρχία της Novell στην αγορά δικτύωσης.
Εν ολίγοις, η Microsoft φοβόταν πως οι εδραιωμένες εταιρείες, που προσπαθούσαν να την εκτοπίσουν, θα χρησιμοποιούσαν το σύστημα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να ενισχύσουν την δεσπόζουσα θέση τους στις αντίστοιχες αγορές.

Η Microsoft κατηγορεί το Ελεύθερο Λογισμικό, όπως το Linux, ότι παραβιάζει 235 πατέντες της!

Για το τέλος σας κράτησα το καλύτερο.
Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε τον Μάιο του 2007 όταν η Microsoft ισχυρίζεται ότι το Ελεύθερο Λογισμικό, όπως το Linux, το οποίο αναπτύχθηκε ραγδαία και τρέχει ένα μεγάλο κομμάτι της εταιρικής Αμερικής, παραβιάζει 235 πατέντες της. Θέλει δικαιώματα από τους διανομείς και από τους χρήστες.
Χρήστες σαν εσάς, ίσως.
Λέει ότι ο πυρήνας του Linux -το βαθύτερο στρώμα του Ελεύθερου λειτουργικού συστήματος, το οποίο αλληλεπιδρά πιο άμεσα με το hardware του υπολογιστή- παραβιάζει 42 πατέντες της Microsoft. Ο λόγος για τις γραφικές διεπαφές χρήστη Linux (graphical user interfaces), δηλαδή ο τρόπος με τον οποίον έχουν συσταθεί τα στοιχεία σχεδίασης. Η δε σουίτα Open Office των προγραμμάτων, η οποία είναι ανάλογη με το Microsoft Office, παραβιάζει άλλες 45 πατέντες. Τα προγράμματα e-mail παραβιάζουν 15 ακόμα, ενώ άλλα διάφορα προγράμματα ΕΛΛΑΚ παραβιάζουν 68 έξτρα πατέντες.
Αυτάαα…

osarena.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου