Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Η επιστολή Τσίπρα στους Ιταλούς αριστερούς.




"Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και την τιμή που δείξατε σε μένα, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΕΑ προτείνοντάς μου να ηγηθώ ενός ψηφοδελτίου στην Ιταλία.
Μια πρόταση που αποτελεί ηθική αναγνώριση για τους αγώνες μας από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα και την προσπάθειά μας για διεθνοποίηση του προβλήματος στον ευρωπαϊκό Νότο.
Μια πρόταση που συμπληρώνει αυτή του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Ελλάδα, την Ιταλία και γενικότερα τον ευρωπαϊκό Νότο είμαστε μάρτυρες μιας χωρίς προηγούμενο κρίσης, που επιβλήθηκε διαμέσου μιας σκληρής λιτότητας που εκτίναξε σε ιστορικά επίπεδα την ανεργία, διέλυσε το κοινωνικό κράτος και ακύρωσε κατακτημένα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αυτή η κρίση καταστρέφει ότι αγγίζει: την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον, τους ανθρώπους.
'Η Ευρώπη υπήρξε το βασίλειο της φαντασίας και της δημιουργίας. Το βασίλειο της τέχνης', μας δίδαξε ο Αντρέα Καμιλιέρι, για να καταλήξει σε 'ένα πραξικόπημα τραπεζιτών και κυβερνήσεων', όπως συμπλήρωσε ο Λουτσιάνο Γκαλίνο.
Αυτή την Ευρώπη καλούμαστε να ανατρέψουμε, ξεκινώντας από τις κάλπες της 25ης Μαΐου στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στοιχηματίζοντας στην ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης.
Η πρότασή σας για μια ανοικτή και χωρίς αποκλεισμούς ενότητα της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς και στην Ιταλία αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για να αλλάξουμε τις ισορροπίες στον ευρωπαϊκό Νότο και γενικότερα στην Ευρώπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά υποστηρίζουμε ότι η ενότητα της Αριστεράς με τα κινήματα και τους πολίτες που πλήττονται από την κρίση αποτελούν την καλύτερη μαγιά για την ανατροπή. Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξουμε τα πράγματα.
Η πρότασή σας για τη δημιουργία ενός ανοικτού, δημοκρατικού και συμμετοχικού ψηφοδελτίου της ιταλικής Αριστεράς, των κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών στην Ιταλία ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, με στόχο τη στήριξη της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία της Κομισιόν, μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο και πετυχημένο εγχείρημα.
* Πρώτη προϋπόθεση η λίστα αυτή να συγκροτηθεί από τα κάτω, με πρωτοβουλία των κινημάτων, των διανοουμένων, της κοινωνίας των πολιτών.
* Δεύτερη προϋπόθεση, να μην αποκλείει κανέναν. Να καλεί σε συμμετοχή και υποστήριξη πρώτα από όλα τους απλούς πολίτες αλλά και όλες τις συλλογικότητες και τις οργανωμένες δυνάμεις που θα το θελήσουν.
* Τρίτη προϋπόθεση να έχει ειδικό και μόνο σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειάς μας σε αυτές τις ευρωεκλογές, ώστε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη υπέρ των δυνάμεων της εργασίας και σε βάρος των δυνάμεων του κεφαλαίου και των αγορών. Να υπερασπιστούμε την Ευρώπη των λαών, να βάλουμε φρένο στη λιτότητα που καταστρέφει την κοινωνική συνοχή, να διεκδικήσουμε ξανά τη δημοκρατία.
Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μάς έχει διδάξει πως σε περιόδους κρίσης και κοινωνικής καταστροφής, όπως η σημερινή, αριστερό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό είναι ότι ενώνει και όχι ό,τι διασπά.
Μόνο αν κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα πίσω, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε και η δική μου συμβολή να καταστεί χρήσιμη σε όλους μας, αλλά πάνω απ' όλα στους λαούς της Ιταλίας και της Ευρώπης.
Με αδελφικούς χαιρετισμούς
Αλέξης Τρίπρας
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου